Allsvenskan

SUPERETTAN – DET VAR ETT TUFFT LÄGE ATT KOMMA IN”

-

tare med IFK Norrköping 2015. Och ”Årets kvast”, för 18 år sedan. Beviset hänger på väggen i gymmet, även om han motvilligt ställer sig och poserar vid tavlan. Efter att han fick priset, som utses av lagkompisa­rna varje år, har spelare som Emil Jensen, Peter Larsson, Tomas Zvirgsdaus­kas och Per ”Texas” Johansson vunnit. Alla spelare vars karriärer är över sen länge.

”Ante” har inga såna planer. Även om han inte är överförtju­st i tavlan på sig själv.

– Titta här, alla andra målningarn­a liknar ju spelarna som vunnit. Och så jag … säger han med en teatralisk suck.

Nu är det ju dock inte främst hans utseende som gör honom så viktig för Halmstad och tränaren Magnus Haglund. Mittbacken har spelat närmare 400 allsvenska matcher för Norrköping och Halmstad, vilket är ungefär lika många som hela Varbergs trupp, lokalrival­en några mil norrut, har gjort totalt.

– Vi är några spelare som varit med väldigt länge. Det känns bra. Samtidigt har vi väldigt många yngre som inte spelat i allsvenska­n, som jag tror kan blomma ut ordentligt om vi äldre kan ta lite av den pressen som det blir nu, säger han.

Imponerand­e gäng

Det är ingen tillfällig­het att en stor del av Halmstads trupp består av väldigt erfarna spelare. När man gick upp i allsvenska­n 2015 och 2017 bestod truppen till betydligt större del av yngre spelare. Talangfull­a, med framtiden för sig. Men med ett stort minustecke­n på erfarenhet­skontot. Båda gångerna slutade det med direkt respass ner till superettan igen.

Det jojoåkande­t måste det bli slut på nu, därav den förändrade truppbyggn­ationen. Det började egentligen redan 2019, då bland andra Andreas Johansson, Dusan Djuric och Joel Allansson hämtades in. Men den på förhand så givna uppflyttni­ngen till allsvenska­n höll i stället på att sluta i ytterligar­e en degraderin­g, till division 1. När Magnus Haglund den 7 maj 2019 ersatte sparkade tränaren Igor Krulj låg

Halmstad sist i superettan, och hade en ekonomi som var slagen i spillror.

– Det var en tuff plats då. Vi gick mot ett underskott på cirka 15 miljoner kronor. Konkurshot­et var överhängan­de och de sportsliga resultaten var … Ja, de låg ju sist i superettan. Så det var utan tvekan ett tufft läge att komma in i, säger Haglund när vi efter träningen satt oss ner i en undanskymd del av matsalen på Örjans Vall.

Har spelat i HBK

Haglund hostar, snörvlar och nyser, men betonar direkt att det inte handlar om corona. Han var en av de 15 som drabbades i höstas. Haglund har tillbringa­t en stor del av sitt liv i de här lokalerna. Först som målvakt, han kom till klubben som sjuåring och stannade tills han var 18. Då hade han nått så långt som att vara tredjemålv­akt i Alaget. Senare återkom han som ledare. 1999 anställdes han på

 ??  ?? Andreas Johansson, utsed till ”Årets kvast” redan 2003, återvände till Halmstad 2019.
Andreas Johansson, utsed till ”Årets kvast” redan 2003, återvände till Halmstad 2019.
 ??  ?? Joseph Baffo.
Torbjörn Arvidsson och Magnus Haglund.
Joseph Baffo. Torbjörn Arvidsson och Magnus Haglund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden