Allsvenskan

”MAN BRUKAR JU SKOJA OM ATT ’JAG KUNDE VARIT FARSA TILL DEM’. MEN NU ... JAG ÄR 22 ÅR ÄLDRE!”

-

ANDREAS JOHANSSON, 39. Uppväxt i HBK, innan han gick till Bundesliga och Bochum 2009/10. Nyckelspel­are för IFK Norrköping när man vann guld 2015. heltid som ansvarig för ungdomsfot­bollen, men var även involverad i A-lagsverksa­mheten där han hjälpte huvudträna­ren Tom Prahl och assisteran­de tränaren Janne Andersson. Via Laholm hamnade han sen i Elfsborg där han 2006 ledde klubben till SM-guld. Men efter sejourer i Lillestrøm och en återkomst till Elfsborg var det våren 2019 slutligen dags att vända hem till ett krisande HBK igen.

Inget snack i fjol

Han tittade på truppen och bestämde sig för att det behövdes mer rutin. Den sommaren värvades Mikael Boman från danska Randers. I fjol fortsatte han på den inslagna vägen och plockade in Baffo, Lundevall och Kamara.

Det har gett resultat.

MIKAEL BOMAN, 32. Tidigare i IFK Göteborg och danska Randers. Gjorde också mängder av mål i HBK 2012–2014.

Med Haglund vid rodret klättrade den halländska klubben till en sjätteplat­s i superettan 2019 och i fjol var det egentligen aldrig någon fråga om de skulle gå upp eller inte. Nu ska de spela i allsvenska­n, med en trupp full av allsvensk rutin.

– Jag vet av erfarenhet att du behöver det när du ska in och möta AIK, Malmö, Hammarby och de andra stora klubbarna på bortaplan. Då underlätta­r det om du har några som har gjort det förr, som vet vad som gäller och som klarar av att gå in på planen och göra sina saker och sprida ett lugn till de andra. Vi behöver ledare i varje lagdel, och det har vi med ”Ante”, Allansson och Boman. Dessutom är de fortfarand­e väldigt bra fotbollssp­elare, säger han. Samtidigt som erfarna spelare tog upp Halmstad i allsvenska­n igen undanröjde­s också konkurshot­et. Hösten 2019 gick Halmstad kommun in och betalade 24 miljoner kronor för en inomhushal­l som HBK ägde tillsamman­s med den lokala friidrotts­klubben. I höstas sålde man sen sin skyttekung Rasmus Wiedesheim-Paul till Rosenborg för fem miljoner kronor, vilket gjorde att man fick kassan i ordning och som Haglund säger ”nu har näsan över vattenytan”.

Men med tanke på att kommunen slagit fast att några ytterligar­e lån eller köp inte kommer att vara aktuellt lär HBK må bäst av att inte fortsätta som ett jojolag.

– Vår främsta uppgift nu är att etablera oss i allsvenska­n. Att vi 2021 hänger kvar och sen fortsätter bygga klubben sten för sten, från den plattform vi har nu.

Rutin ingen garanti för succé

2019 var dåvarande nykomlinge­n Helsingbor­g om möjligt ännu mer rutinerad, med färske VM-hjälten Andreas

 ??  ??
 ??  ?? TUNG TRADITION Halmstads BK har blivit svenska mästare fyra gånger: 1976, 1979, 1997 och 2000. ”Vi är bland de mest rutinerade nykomlinga­rna”, säger Magnus
TUNG TRADITION Halmstads BK har blivit svenska mästare fyra gånger: 1976, 1979, 1997 och 2000. ”Vi är bland de mest rutinerade nykomlinga­rna”, säger Magnus
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden