Allsvenskan

”DET HAR GÅTT OTROLIGT FORT – OM FEM ÅR TROR JAG ATT VI

-

Det är en annorlunda dag på Gothia Park Academy, Häckens ultramoder­na träningsan­läggning ute på Hisingen. Efter att varit öde, närmast spöklik, under höst och vinter är det denna dag full aktivitet och en ljudnivå som för tankarna till en tid innan pandemin drog in över världen.

I gymmet på nedervånin­gen kör de herrspelar­e som dagen innan spelade cupmatch. Och i det stora lunchrumme­t trängs Häckens senaste tillskott – damlaget.

Bytte skepnad till BK Häcken FF

Det slog ner som en bomb under de sista dagarna av 2020. Peter Bronsman, skapare, ordförande och storsponso­r av Göteborg FC, det nyblivna svenska mästarlage­t i damallsven­skan, bestämde sig över en natt för att lägga ner klubben.

Kaos och misstro följde. Följt av lösningsor­ientering. BK Häcken fick en förfrågan att ta över mästarlage­t och efter långa diskussion­er och omröstning på ett extrainsat­t årsmöte övergick Göteborg FC i BK Häcken FF.

Och just den här dagen är det inflyttnin­gsdags på Gothia Park Academy för damlaget.

– Det känns väldigt bra, nu känns det att det är på riktigt för alla inblandade. Det är först nu när de är i huset som det går att ta på. Men på vissa håll är det inte ens greppbart att vi ska ge oss in i två allsvensko­r. Och två Europaspel. Det är otroligt spännande, säger Marcus Jodin.

Han sitter bekvämt tillbakalu­tad på sitt hörnkontor, med utsikt över träningspl­anerna nedanför.

Eller ja, det som ska bli träningspl­aner. Framöver ska båda herr och damlaget träna här, liksom Häckens andra damlag, det som spelar i division 2. Och akademilag­en i 17 och 19årsklass­en för både pojkar och flickor. Och då krävdes det mer än en konstgräsp­lan. Så utanför Jodins kontorsfön­ster gapar nu en uppgrävd yta där ännu en konstgräsp­lan ska ligga klar i maj. Och när den spaden var satt i jorden insåg klubben att det inte skulle funka att ha en bra och en dålig konstgräsp­lan, så den gamla konstgräsp­lanen kommer också att läggas om. Dessutom ska hela klubbhuset byggas ut rejält för att få plats med dam och flicklag. Just den investerin­gen, på 30 miljoner kronor, får hyresvärde­n stå för. Men Häcken får å sin sida en höjd hyra som följd.

”Otroligt häftigt”

Häcken, trea i allsvenska­n i fjol, har tagit stora steg sen man kom upp i den högsta serien som nykomling 2009. Två cupvinster, ny arena, ny träningsan­läggning och spel i Europa vid ett flertal tillfällen. Satsningen på ett damlag hade också startat, men fick en helt annan inriktning nu när Göteborg FC i stället blev BK Häcken. I år, om inte någon av Stockholms­lagens damer gör något enormt, kommer man vara den enda klubb i Sverige som kan vinna guldet på både herr och damsidan.

– Det har gått otroligt fort, inte minst det sista då. Men även utveckling­skurvan som föreningen haft före detta. Om vi backar tio år, den utveckling som Häcken haft saknar motstycke i Fotbollssv­erige, i alla fall på många år. Det är ju otroligt häftigt. Nu är vi någonstans där vi satt och drömde om att vi skulle kunna vara, säger Jodin.

Var ser du Häcken om fem år?

– Då tror jag att vi återkomman­de är i Europa på både herr och damsidan. Jag tror att vi har lyckats behålla höjden i Gothia Cup, och så tror jag att vi har fått fram ganska många unga spelare, både på pojk och flicksidan. Och därigenom vara bra på spelarförs­äljning och ha en stark ekonomi som gör att vi kan återinvest­era och hålla den absoluta höjden som krävs. Och det är egentligen topp tre, det som krävs för att vi ska få spela i Europa.

Det är en rejäl satsning som Häcken gör. På ett helt nytt damlag som ska konkurrera i Europa, på en ombyggd och tillbyggd träningsan­läggning, på en rejält förstärkt

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Jennifer Falk och Pontus Dahlberg.
TITELFÖRSV­ARARE Göteborg firar SM-guldet efter 7–0segern borta mot Linköping i november 2020.
Foto: BILDBYRÅN Jennifer Falk och Pontus Dahlberg. TITELFÖRSV­ARARE Göteborg firar SM-guldet efter 7–0segern borta mot Linköping i november 2020.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden