Allsvenskan

ÅTERKOMMAN­DE ÄR I EUROPA PÅ BÅDE HERR- OCH DAMSIDAN”

- Henrik Lundgren

herrtrupp, där Alexander Jeremejeff sticker ut som det allra största nyförvärve­t. Man gör det för att vara med och slåss om SMguldet på både herr- och damsidan. Men man gör det mitt under en pandemi och ett ekonomiskt läge i svensk fotboll som är problemati­skt. Häcken är inget undantag.

Inställt Gothia Cup en smäll

Fjolårets inställda Gothia Cup gjorde att föreningen­s nettointäk­ter sjönk från 186 miljoner kronor till 75 miljoner, en sänkning med över 100 miljoner kronor på ett bräde. Det räddades delvis av statliga bidrag på 38 miljoner, och minskade kostnader på 65 miljoner, framför allt tack vare den inställda Gothia Cup-turneringe­n. Men det ekonomiska resultatet för 2020 slutade på -10,2 miljoner. 2021 kommer inte att bli lustigare för klubbens kassör Dan Martinsson, då man budgeterar med ett underskott på 19,9 miljoner kronor. Förvisso utan att eventuella spelarförs­äljningar eller statliga bidrag räknats in. Men där finns budgeterad­e intäkter från en Gothia Cupturneri­ng med 1 200 lag, bara 400 lag färre än ett normalår trots att ytterst få utländska lag lär kunna ta sig till Göteborg i juli. Om turneringe­n ens blir av.

– Vi har budgeterat för 1 200 lag vilket i dagsläget är ganska offensivt. Sedan är det faktiskt inte i våra händer, det beror ju på

7 NOVEMBER

Göteborg FC kör över Linköping med 7–0 och säkrar därmed klubbens första SM-guld genom tiderna.

16 DECEMBER

GFC åker ur Champions League efter dubbla förluster mot Manchester City. På ett snabbinkal­lat styrelsemö­te dagen efter beslutar sig Peter Bronsman för att lägga ner föreningen.

29 DECEMBER

Bomben briserar, GFC läggs ner och spelarna är fria att söka sig vidare. Samma dag kontaktas Marcus Jodin av advokaten Carl Fhager och får en förfrågan om Häcken är villiga att ta över GFC:s verksamhet.

27 JANUARI

På ett extrainkal­lat årsmöte röstade en förkrossan­de majoritet (416–35) ja till att Häcken tar över GFC:s damlag.

8 MARS

Damlaget flyttar in i Gothia Park Academy. hur smittsprid­ningsläget ser ut. Kan vi inte genomföra turneringe­n shar vi en beredskap för det, sa Martinsson på klubbens årsmöte.

Där meddelades det också att sponsorint­äkterna ska gå upp med 8 miljoner och tränings- och matchkostn­aderna sänkas med 7,5 miljoner enligt budgeten.

Det egna kapitalet på 61 miljoner kronor kan snabbt naggas i betydligt mer än kanten. Men Martinsson är förhålland­evis lugn.

– Vi har inte bara suttit och slagit tärning och gjort lotto, det ligger ganska mycket tankekraft bakom den här budgeten.

Men han medger att det finns frågetecke­n.

– Det är antagligen ett av de svåraste åren att budgetera en verksamhet.

Herrlaget är den stora kostnadsbo­ven, men också den del som drar in mest intäkter frånsett Gothia Cup. Nu ska klubben ha råd att toppsatsa på två lag samtidigt, en tuff uppgift för Marcus Jodin att lösa.

Finns det någon risk att herrfotbol­len i klubben sätts åt sidan, om pengarna inte räcker till?

– Nej, jag tror inte att det finns någon risk. Det är fortsatt där den stora ekonomin finns inom fotbollen. Det är klart att fokus kommer att riktas om, men om vi lyckas med synergin har det inte någon effekt. Jag tror till och med att sammanslag­ningen om något gör att vi tar oss närmare guld på

herrsidan, säger han.

”DET ÄR ANTAGLIGEN ETT AV DE SVÅRASTE ÅREN ATT BUDGETERA EN VERKSAMHET – SEDAN BEROR DET JU PÅ HUR SMITTSPRID­NINGSLÄGET SER UT”

På vilket sätt?

– Jag tror att det blir en sporre att ha ett elitlag till i samma hus, att det blir som sparring. Men också på det personliga planet, mellan spelarna. I dag i gymmet stod Jennifer Falk och Pontus Dahlberg på varsin crosstrain­er i gymmet och pratade om målvaktsli­vet. Men också kunskapsut­budet och synergieff­ekterna, att vi har en väldigt bra expertis kring båda lagen att dra nytta av.

Räcker det?

– Jag vet inte, jag är kanske en naiv klubbchef. Frågar du Andreas Alm kanske han säger precis tvärtom. Men känslan är att det kommer in ny energi, ny kraft, en ny sporre. Att vara det bästa laget i klubben. Den energin är svårslagen. Jag är villig att erkänna att jag kanske är lite naiv här, men jag har en jäkla tro på det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden