Allsvenskan

”JAG GÅR INTE TILL DJURGÅRDEN FÖR ATT GÅ UTOMLANDS.

-

– Det kändes så seriöst med Bosse. Man förstod att det här inte är en person som ljuger för dig. Det var öppna kort från alla håll.

Han betonar flera gånger vilken välskött klubb Djurgården är. Att han bär på en bestämd känsla av att ha växlat upp, tagit tydliga steg uppåt i fotbollshi­erarkin. Edvardsen märker det på antalet anställda och allt som stöd som finns att tillgå hos den nya arbetsgiva­ren.

– Jag har följt laget närmare sista åren när de etablerat sig i toppen. Det är helt enkelt en intressant klubb.

Och som fotbollsla­g?

– Det finns en tydlighet i hur man vill spela. Det tror jag passar mig. Djurgården har kanske ett rakare och snabbare spel än vad jag varit van vid. Jag vill ta med mig det jag gjorde bra i Degerfors till Djurgården. Här spelar man bollen på backen och jag vill utnyttja mina fina fötter.

På ett plan är hans framtida roll i Djurgården helt given. Laget har haltat sig fram utan en riktigt fungerande center sedan Mohamed Buya Turay försvann och nu satte Bosse Andersson ner foten. Edvardsen ska bli den klockrena lösningen. Samtidigt finns det omständigh­eter som eventuellt komplicera­r saken.

Hårda krav på anfallaren

I Degerfors hade Edvardsen en helt fri roll. Han rörde sig över stora ytor, sjönk ner i planen för att agera spelfördel­are och var lika mycket spelmotor och framspelar­e som målskytt. Edvardsen stod för mängder av öppnande passningar och inlägg och framstod ibland som en offensiv mittfältar­e. I Djurgården ska han anpassa sig till en klart mer reglerad centerroll. Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand har hårda krav på sin anfallare. Centern ska leda pressen, agera skickligt i det defensiva positionss­pelet och ha kraft att löpa väldigt mycket. Passar det Edvardsen?

– De sa åt mig rätt tidigt i Degerfors. ”Du får en fri roll, men när det vankas målchanser ska du vara där det händer”. Men jag hämtade mycket boll samtidigt som jag var ett djupledsho­t. Jag var kanske tvungen att göra lite för mycket på egen hand? Nu kommer jag till en större klubb med ännu bättre spelare. Det är några nivåer upp. Vi har flera tidigare utlandspro­ffs och en spelare som Rasmus Schüller som var med i Finlands EM-trupp. Det är en nivå upp och jag ska upp på det steget. Men Djurgården har varit tydliga vad de vill ha ut av mig.

Juniorklub­bar

Hisingsbac­ka FC, IFK Göteborg. Seniorklub­bar

2015, IFK Göteborg. 2015, Utsiktens BK (lån). 2016, Elverum.

2016, Stenungsun­ds IF. 2017, IK Oddevold. 2018–2019, Karlstad BK. 2020–2021, Degerfors IF. 2022 –, Djurgården­s IF.

Det är väl rollen som center som gäller?

– Absolut. Jag ska göra det jag är bra på. Spela längst fram. Sedan kan jag spela ute på en kant också, men i första hand är det längst fram som gäller. Det ska inte bli några problem.

Hur ser du på den lite speciella utmaningen det är att spela center i Djurgården?

– Jag ser det som positivt. Dialogen med tränarna har varit bra. De vill inte att jag ska ändra på den jag är. Vare sig på eller utanför planen. Jag ska vara mig själv. Samtidigt får jag ju råd på vägen. Jag tror på min roll i Djurgården.

Och hur känner du inför det hårda presspelet och försvarssp­elet?

– Allt går hand i hand på planen.

Nånstans börjar allt med försvarssp­elet. Det andra har jag, offensiven, men jag ska försöka jobba upp min fysik ännu mer. Så jag orkar ännu mer. Det är det jag siktar på. Jag tror det blir riktigt bra.

”Visst kommer jag sakna gräs” Du öste in poäng förra året men bara ett av dina 14 mål gjordes på konstgräs. Är det illavarsla­nde?

– Nej, inte över huvud taget. Jag är uppvuxen med att träna på konstgräs. Jag gjorde en del mål på det underlaget inför förra säsongen i träningsma­tcherna. Att det blev färre mål på konstgräs handlar inte om underlaget, utan att man gjorde för svaga insatser överlag i vissa matcher.

Vad tycker du om konstgräs?

– Eh ... jag tänker inte sitta och totalsåga konstgräs. För mattan på Tele2 är faktiskt riktigt bra. Så nära man kan komma riktigt gräs utan att vara det. Jag anpassar mig. Men visst kommer jag sakna gräs lite.

Du valde Djurgården i stället för att gå utomlands. Finns det någon klausul eller liknande som gör att du ”enklare” kan lämna för en utländsk klubb sen?

– Det enda jag vet är att Djurgården absolut inte kommer vilja sälja mig första året, hur bra det än går. Jag vill ta allt successivt. Jag går inte till Djurgården för att gå utomlands. Jag är här för att sätta avtryck och nå nya höjder i mitt spel.

Har Djurgården en trupp som är stark nog för SM-guld?

 ?? ?? Edvardsen i maj förra året då han sänkte sin blivande klubb med två mål bakom Aleksandr Vasyutin i Djurgårdsm­ålet när Degerfors vann med 2–0 ...
Edvardsen i maj förra året då han sänkte sin blivande klubb med två mål bakom Aleksandr Vasyutin i Djurgårdsm­ålet när Degerfors vann med 2–0 ...
 ?? ?? Victor Edvardsen, ny i Djurgårdst­röjan.
Victor Edvardsen, ny i Djurgårdst­röjan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden