Allsvenskan

MATEJ CHALUS TVEKADE ALDRIG NÄR SVENSKA MÄSTARNA ”Jag kände direkt verkligen ville till

-

Två dagar har gått sedan han fick tillträde till sin nya lägenhet i Malmö. Efter en rivstart med träningslä­ger och matchdebut i Marbella väntade ett par veckor på hotell i Malmö. Och nu då äntligen ett hem, en fast punkt i tillvaron. Och en väldig massa lådor.

– Jag är lite trött, för jag måste bygga ihop en massa möbler. Det är väldigt svårt för mig.

Jag känner för dig, jag som sitter här med två tummar mitt i handen.

– Haha, det är tufft. Men jag har en soffa här, och ett bord med stolar och en säng. Allt från Ikea, och allt ska sättas ihop nu. Men jag har en massa erfarenhet av Ikea hemifrån Tjeckien, så jag hoppas att det ska lösa sig.

”En chans att flytta till en sån stor klubb”

Efter den långa transfersa­gan om Anel Ahmedhodzi­c, som slutade med en utlåning till franska Bordeaux, behövde Malmö FF få in en förstärkni­ng i backlinjen. Inte bara Ahmedhodzi­c hade lämnat, utan också Franz Brorsson och Hugo Andersson. Valet föll, rätt så oväntat, på den förre tjeckiske U21-landslagsk­aptenen Matej Chalus från Slovan Liberec.

– Min manager ringde mig och sa att det fanns en möjlighet för mig att gå till Malmö. Frågade vad jag tyckte om det. Min första reaktion var att jag blev väldigt överraskad, att det skulle finnas en chans för mig att flytta till en sån stor klubb? Han sa att han skulle ringa mig igen morgonen därpå, men jag kunde ju inte somna efter det. Dagen efter pratade jag med två av de mest rutinerade spelarna i min klubb Slovan Liberec, och de sa samma sak. ”Det är en otrolig möjlighet för dig, du måste ta den här chansen”. De hjälpte mig att ta beslutet, även om jag kände direkt att jag verkligen ville till Malmö.

Vad sa din familj när du berättade?

– Min mamma var förstås ledsen, eftersom jag skulle flytta till ett annat land och vara långt hemifrån. Men hon visste också att det här var min dröm. I morgon kommer hon hit på besök.

Och hjälper dig med Ikea-möblerna ...?

– Det hoppas jag verkligen, haha! Fast det vet hon inte om ännu, det får bli en överraskni­ng. Sedan kommer min pappa och hans nya familj hit efter det och stannar i en vecka. Det blir fantastisk­t. Men mamma först, hon ska hjälpa mig med lite inköp, vi får åka till Ikea igen och köpa glas, tallrikar och annat. Det gick så fort alltihop, så jag fick inte med mig någonting hemifrån Tjeckien. Tre väskor med kläder, det var allt. Så nu tar hon med sig min gitarr och lite annat.

Du spelar gitarr?

– Nej.

Nej?

– Nä. Men jag började försöka lära mig i december

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden