Allsvenskan

Erik Lindell: ”Tidigare tog jag kanske min egen fotboll på för stort allvar. Saga hjälper till att avdramatis­era det nu”

-

det nackdelar just som nybliven pappa. Blotta tanken att en fotbollssp­elare skulle klampa in till tränaren och säga ”ja, nu när ungen är född tänkte jag ta ut min pappaledig­het. Vi ses igen om ett halvår!” är fullständi­gt overklig.

– Nä, det är ju svårt att vara pappaledig. Men det funkar bra med

Malin också, hon har varit mammaledig sedan födseln och jag ger bort de dagar jag kan till henne. Sen måste jag behålla ett visst antal dagar, som jag kan ta ut tills Saga är 10-12 år någonting. Jag kan skjuta dem på framtiden i alla fall.

Men han är, tack vare träningsti­derna, nästan pappaledig på halvtid.

– Det är ett optimalt jobb för att ha små barn ändå skulle jag säga. Många dagar blir halvdagar, där jag är iväg från morgon till lunch. Sen kommer jag hem och kan hjälpa till och busa med Sara. Det är ett speciellt yrke att vara fotbollssp­elare, där man har ganska mycket fritid.

Alla som har barn vet dock att sjukdomar kommer som ett brev på posten. Och att vabba som allsvensk spelare är ungefär lika enkelt som att ta ut föräldrale­dighet.

– Som tur är har Saga hållit sig väldigt frisk så här långt. Peppar peppar.

Kan du, när din sambo börjat jobba igen, stanna hemma från träning eller match för att vabba?

– Det vet jag faktisk inte, det har jag inte ens tänkt på. Men det får vi ta då, krisar det så får jag vabba. Sen har vi svärföräld­rar som bor i närheten också, det löser sig oftast på något sätt.

Lagom till den allsvenska premiären i år så kryper Saga över elvamånade­rs-strecket. Och kryper gör hon, och klättrar gör hon.

– Och snart börjar hon väl gå också. Vi ser såna framsteg varje dag. Första månaderna var förvisso väldigt mysiga, men det är egentligen från sex månader som det verkligen började hända saker.

Sagas födsel har förstås förändrat parets liv fullständi­gt.

– Det går inte att föreställa sig hur det ska bli. Det är en klyscha, men man kan inte förbereda sig. Det är en helt ny värld som öppnar sig. Ena dagen är man själv med sambon, nästa dag har vi ett litet barn att ta hand om. Hela världen vältes omkull. Men det är helt fantastisk­t.

Tror du att du är en annorlunda pappa som fotbollssp­elare, jämfört med om du haft ett 8-5-jobb på ett kontor?

– Klart att det är en jäkla fördel med mitt jobb som spelare. Jag sticker iväg och tränar, kommer hem tidigt, förhoppnin­gsvis med extra energi. Skulle jag jobba åtta till fem och sen komma hem och vara pappa

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden