Allsvenskan

Som vabbar. Jag kan inte komma på någon ...? Det finns typ inte”

- Henrik Lundgren

Finns det möjlighet att vabba och ta hand om sjuka barn?

Forskaren på Malmö universite­t studerar sedan ett år tillbaka elitidrott­ares möjlighete­r att kombinera karriär och föräldrask­ap.

— Jag är mitt uppe i det, jag skickade ut en enkät förra året och har sammanstäl­lt den, just nu gör jag intervjuer kring ekonomiska villkor, fokuserat på stöd från respektive förbund och hur man upplever det, säger hon.

Vi pratar om föräldrask­apet, om hur arbetstide­rna för en fotbollssp­elare gjort att han kan tillbringa mycket mer tid med sina barn. Även om han skrattar förläget när han berättar att sambon Alexandra gör väldigt mycket där hemma.

– Men att som de yngre grabbarna i laget, som efter en tuff träning åker hem och lägger sig i soffan och kollar på film, det finns ju inte för mig.

Sen finns det nackdelar med att vara allsvensk fotbollssp­elare också. Som de hopplösa utsikterna till att vara pappaledig, eller hjälpa till där hemma med vård av sjuka barn. Några dagar tidigare har visserlige­n Häckens damtränare Robert Vilahamn för Sportblade­t tryckt på att det är en icke-fråga i både herr- och damsektion­en - spelare ska kunna vabba.

– Ja, jag tror att de definitivt hade haft mer förståelse för det i dag. Men det är ju inte många spelare i herrallsve­nskan som vabbar. Jag kan inte komma på någon…? Det finns typ inte. Det är det jag menar, man får inte glömma den partner man har, de drar ett otroligt lass. Jag vabbar aldrig, och det får man ju höra här och där. Alexandra jobbar natt också, så det blir mycket ibland. Men vi har mor- och farföräldr­ar nära, de hjälper till mycket under vissa dagar och helger.

Men om klubben säger att det är okej?

– Överlag vabbar man inte. Jag hade fått höra det av grabbarna. Alla skulle tro att det är ett trick för att slippa träningen.

Så det är mer kulturen mellan spelarna än att klubben sätter stopp numera?

– Ja, det skulle jag tänka mig. Sen kanske jag inte ska säga så, och så läser barnens mamma det här, haha. Men nej, det är inte någon i herrlaget som vabbar, absolut inte.

Men går det åt rätt håll? När vi sitter här om tre år så är det fullt normalt för en spelare i herrallsve­nskan att vara hemma och ta hand om sitt sjuka barn?

– Ja, det skulle jag kunna tänka mig. Det tror jag absolut.

Coolt för barnen med CL

Sägas ska att Faltsetas har vabbat. När Athena föddes skulle Djurgården åka iväg på träningslä­ger till Gran Canaria dagen därpå. Faltsetas valde att stanna kvar en natt till.

– Sen flög jag ner dagen därpå. Kom på kvällen, sov, gjorde en träning. Sen ringde Alexandra och hade panik. Athena var nyfödd och Milian hade blivit sjuk. ”Går det bra, kan du komma hem?” Jag flög tillbaka samma kväll. Då fick fotbollen komma i andra hand.

Sju år senare spelar båda barnen i Häcken, den klubb i Sverige som satsar allra mest jämlikt på sitt herr- och damlag.

– Det är fantastisk­t. Athena hatade fotboll i början, ville absolut inte spela. Men så var vi och kollade på en match med damerna och då var det ”jaha, tjejer kan också spela?”. Så det skapar mycket större möjlighete­r för föreningen, både sett till spelare och supportrar. Häcken växer som klubb, blir mer slagkrafti­ga. Förra året var det ju damerna som bar oss, med spel i Champions League. Och bara det är coolt för barnen, att kunna gå och titta på en Champions League-match, som man i vanliga fall bara ser på tv. Och här på Bravida Arena. Det var häftigt.

Sjuåriga Athena föredrar ändå att se på pappas matcher. Men en sak är bättre med damlaget.

– Jag gillar dem mer i närkampern­a. Det smäller och sen bara reser de sig upp. Medan killarna ligger kvar och filmar.

Pappa …?

– Haha, vi försöker ju med allt. Leder vi i 85:e så har vi hur ont som helst. Eller så är vi killar bara mycket klenare och tycker synd om oss själva.

 ?? ?? ”Så fort jag träffar barnen så känner jag glädjen och glömmer av förlusten direkt.Det hjälper mig mycket som fotbollssp­elare också.”
”Så fort jag träffar barnen så känner jag glädjen och glömmer av förlusten direkt.Det hjälper mig mycket som fotbollssp­elare också.”
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden