Allsvenskan

TRÄNARENS VÄG TILL DE STORA ARENORNA

DET HÄR ÄR VAD SOM KRÄVS FÖR ATT DU SKA FÅ COACHA ELITFOBOLL

- Text:

Åsikterna går isär. Men kravet är skrivet i sten – en fotbollstr­änare på elitnivå måste ha gått en Uefa Pro-utbildning.

Sportblade­t reder ut vad som krävs för att få vara tränare i allsvenska­n. Henrik Lundgren

Det har gått 32 år sedan Jörgen Lennartsso­n inledde sin tränarkarr­iär. Då som anställd U20-tränare i Östers IF. I dag huvudträna­re för allsvenska nykomlinge­n Helsingbor­g.

– Det har hänt en del på tränarutbi­ldningen sen jag gick gamla Steg 4 1995, den som i dag är omgjord till Uefa Pro, säger han med ett skratt. Varje år utexaminer­as tio svenska tränare i Uefa Pro. De har då genomgått en 22 månader lång kurs för rätten att få vara huvudträna­re i ett lag i allsvenska­n, superettan och från och med i år också i damallsven­skan. Eller, i någon av högstaligo­rna i Uefa-länderna. Men det är bara kulmen på en väldigt lång utbildning­sresa som startar med juniorträn­ing i ”Tränarutbi­ldning C” och sen i ytterligar­e fem steg, med årslånga praktikper­ioder mellan varje Uefa-kurs, innan de har rätt att ens ansöka om att få gå Uefa Pro. – Vi har haft en skärpt licenshant­ering under de senaste tio åren, med nya direktiv från Svenska Fotbollför­bundet och Uefa. Alla 55 medlemslän­derna är överens om ett styrdokume­nt, säger Urban Hammar, huvudansva­rig för den svenska tränarutbi­ldningen.

”Färgar utbildning­en nationellt”

Uefa Pro är en licens man måste ha för att få vara huvudträna­re på den här nivån, där grunderna är samma över hela Uefa-området. Men utbildning­en skiljer sig ändå åt från land till land.

– Alla moment ska vara med, men sen färgar man den nationellt. Det är skillnad på om du är tränare i Sverige, Italien eller Island. Det kan vara mer fotbollsfy­s eller mer ledarskap eller mer fotbollsps­ykologi, fortsätter Hammar och säger stolt att Sverige med ett fåtal andra länder i Europa är i topp vad gäller tränarutbi­ldningsele­menten. Ändå har det då och då blossat upp en debatt huruvida alla människor har behov av tränarutbi­ldningen.

Jonas Thern har vägrat gå den, och undrat varför han ska gå en utbildning som han inte behöver.

– Den fotboll jag vill jobba med, träna och spela vet jag redan hur jag vill handskas med, har han sagt i tidigare intervjuer.

I stället är han nu assisteran­de tränare i den allsvenska nykomlinge­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden