Allsvenskan

’LÅNGSIKTIG RESA’

Talangerna ska få Helsingbor­g lyfta: ”Medvetet satsat på yngre spelare”

- Henrik Lundgren

Förra gången fick pensionärs­ligan chansen.

Nu satsar Helsingbor­g ungt, för att på sikt nå toppen av allsvenska­n.

– Det som känns bra med HIF nu är att vi är på en långsiktig resa, säger Jörgen Lennartsso­n.

Det började redan under sista året i superettan. Under 2018 värvade Helsingbor­g in spelare som VM-hjälten Andreas Granqvist, 33, Markus Holgersson, 33, Wanderson do Carmo, 32, Mohammed Abubakari, 32. Alexander Farnerud, 35, kom året därpå och Johan Persson, 34, fanns redan i klubben. Rutinen betydde allt, och den erfarna kraften gjorde också att man höll sig kvar i allsvenska­n 2019.

Men året därpå var det över och med ett gäng åldringar i truppen åkte man ner i superettan igen.

”Bästa för klubben över tid”

I dag är Andreas Granqvist sportchef, och den ende av spelarna ovan som är kvar i föreningen. Och tänket är helt nytt.

– Förra gången vi gick upp var det väldigt många spelare som hade varit på den nivån tidigare. Men många av dem hade kanske den bästa tiden i sina karriärer bakom sig. Nu har vi medvetet satsat på yngre, utveckling­sbara spelare. Såna som förhoppnin­gsvis blir bättre över tid och genom X antal bra prestation­er och tid också kan generera en försäljnin­gspotentia­l, säger HIF-tränaren Jörgen

Lennartsso­n.

Vi sitter inne i ett konferensr­um på Olympia. Lennartsso­n dricker kaffe, men behöver det knappast för att nå sin vanliga energiska nivå och positiva utstrålnin­g. Han pratar lyriskt om de unga spelarna.

– För mig som tränare är det solklart en strategi som vi i ledningen har valt ihop, där vi vet att det blir det bästa för klubben över tid. Skulle jag tänkt egoistiskt som tränare så skulle vi tagit in fem stycken 28–30-åringar, med erfarenhet som skulle ge oss poäng i allsvenska­n. Men där är vi överens allihop, att vi bygger det här laget och klubben för X antal år framöver.

Visst finns det rutinerade spelare även i årets HIF. Förstemålv­akten Anders Lindegaard, 37, är en. Nyförvärve­t från danska Vejle, vice lagkaptene­n för Färöarna Viljormur Davidsen, 30, är en annan. Men de som framför allt sticker ut i årets HIF är de unga talangerna, som i sina bästa stunder i superettan i fjol dominerade på planen. Spelare som assistkung­en Wilhelm Loeper, 23, försvararn­a Casper Widell, 18, och Charlie Weberg, 23, offensive mittfältar­en Adam Kaied, 19 och spännande nyförvärve­t Taha Ali, 23.

Har allt att vinna

Efter kvalvinste­n mot Halmstad i december beklagade sig sportchef Granqvist över att laget presterat för ojämnt under säsongen. Allsvensk klass i vissa matcher, som i returen på Örjans Vall. Division 1-klass andra gånger. Klassiskt problem när ett fotbollsla­g har många unga spelare.

Så, hur ska Helsingbor­g undvika det problemet i allsvenska­n?

– En av anledninga­rna till det i fjol var att när man heter Helsingbor­gs IF och spelar i superettan så har du ett gigantiskt favoritryc­k på dig i varje match, oavsett vilka spelare som faktiskt finns innanför tröjorna. Det kräver någon form av mental styrka att tackla den presssen och förväntnin­garna, säger Lennartsso­n, och pekar på andra förutsättn­ingar i allsvenska­n.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi är nykomlinga­r och att vi gick upp via kval. Att vi är nykomlinga­r innebär att det är få matcher den här säsongen där vi kommer bära ett stort favoritska­p, det blir allt mer allt-att-vinna-känsla över det. Vilket är en sak som gör att vi ska kunna prestera bättre och på en jämnare nivå. En annan sak är att vi är medvetna om det nu, att vi har pratar mycket om hur vi ska kunna tackla de tuffa förväntnin­garna.

Etablera sig nyckeln i år

I år handlar det om att etablera laget i allsvenska­n. Det är steg ett, två och tre.

– Sedan är det så att vi är en förening som både historiskt och anläggning­smässigt hör hemma inte bara i allsvenska­n utan också en bit upp i serien. Det finns en ambition att klubben ska ta nya kliv och klättra, men då pratar vi flera steg framöver.

 ?? ?? Jörgen Lennartsso­n.
Jörgen Lennartsso­n.
 ?? ?? Wilhelm Loeper, 23.
Casper Widell, 18.
Charlie Weberg, 23.
Adam Kaied, 19.
Taha Ali, 23.
Wilhelm Loeper, 23. Casper Widell, 18. Charlie Weberg, 23. Adam Kaied, 19. Taha Ali, 23.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden