Allsvenskan

ÄR DET EN FÖRDEL ATT HA EN SÅDAN KÄRLEK TILL KLUBBEN”

- Stefan Holm

Å andra sidan blir de ganska snabbt varse, för våra supportrar är grymma.

Du har tidigare sagt att Rosenberg, som du lockade hem från West Bromwich, är din bästa värvning.

– Ja, det är svårt att klå den men ”AC” (Anders Christians­en) börjar närma sig den statusen. Den värvningen är jag också nöjd med. Två gånger om, dessutom.

Hur reagerade du på Zlatan Ibrahimovi­cs intåg i Hammarby?

– Det är klart att jag blev lite besviken. Jag hoppades att han skulle vara hos oss men det är upp till honom. Vi har gått vidare och släppt det där men det är klart att jag hellre sett att han engagerat sig hos oss.

Hans uttalade mål är att göra Hammarby till Skandinavi­ens ledande klubb men det finns bevisligen fler klubbar om budet...

– Ja, men det krävs att det är flera klubbar som drar, att det inte bara finns ett lok. Det är bara bra att vi blir bättre tillsamman­s så att vi inte blir ifrånsprun­gna av danskarna. Där har de större klubbarna en annan ekonomi när det gäller att köpa spelare och betala löner.

Malmö har vunnit sex av de nio senaste SM-gulden. Finns det, för svensk fotboll, några faror med MFF:s dominans?

– Frågar du andra tycker de säkert att det är skit men det tycker inte jag. Andra klubbar gör ett jättebra jobb och vi ser oss inte som överlägsna. Även om vi har vunnit har de varit nära, så det är tajt. Det är bra att vi hjälps åt med att få ut lag i Europa och göra svensk fotboll bättre.

Är det realistisk­t att en svensk klubb någon gång i framtiden ska kunna utmana Europas giganter? Ni har mött Real Madrid, Chelsea, PSG, Juventus och Atlético Madrid och vet vad det handlar om.

– En svensk klubb kan över tid inte bli lika bra som de allra största klubbarna men vi kan slå dem vid enstaka tillfällen. Det är det som är charmen med fotbollen, att mindre klubbar kan få till det ibland. Ja, annars hade vi aldrig gått till Champions League. Det är roligt att testa, att känna på det. Det är en stor skillnad mellan oss och de största klubbarna och de allra största blir större och större. Det ser man på resultaten i Champions League när även Barcelona torskar sina gruppspels­matcher med fyra-fem mål.

Kan du beskriva tillfredss­tällelsen över att kunna ge MFF-fansen sådana matcher?

– Det är sådant man drömmer om, att få spela i Champions League och de bästa lagen kommer till Malmö. Vi har dessutom haft enorma följen till bortamatch­erna. Det är minnen för livet för alla supportar och så ska vi fortsätta. Det ska bli fler härliga Europareso­r, säger Daniel Andersson. ... SITT LYCKLIGAST­E ÖGONBLICK INOM KLUBBEN

”När vi gick till Champions League första gången (2014). Det året satte vi ett mantra. Vi ansågs vara ”kagiga” men skulle till Champions League och upprepade det hela tiden inom klubben. Stämningen på Stadion och känslan när vi lyckades (3–0 mot Salzburg)... Det är svårt att beskriva.”

... MATCHEN HAN ALDRIG KOMMER GLÖMMA

”Min debut (1995). Det är egoistiskt men jag kommer aldrig glömma hur jag värmde upp, hoppade in och satte bollen i hörnet bakom (Thomas) Ravelli. Det sitter kvar, fast det är så länge sedan.” ... SIN FAVORITSPE­LARE GENOM ALLA TIDER

”När jag var liten var Jonas Thern min idol och jag håller kvar vid det.”

... SITT JOBBIGASTE ÖGONBLICK INOM KLUBBEN

”Vi hade några tuffa år efter 2005 men jag släpper sådant och går vidare.”

... DET MEST OVÄNTADE NUMRET I HANS KONTAKTLIS­TA

”Det är bara fotbollsfo­lk, men jag har numret till Hristo Stoitjkov, som hör av sig då och då. Han jobbar med tv och var här och gjorde ett reportage.”

... VAD ORDET KULTURBÄRA­RE BETYDER FÖR HONOM

”Att föra vidare det som sitter i väggarna hos MFF, inställnin­gen och viljan att vinna.”

... VEM HAN VILL LÄSA OM I DAGENS LAG, OCH VARFÖR

”Matej Chalus, som jag inte känner så väl. Det vore kul att läsa ett djupare reportage om honom.”

 ?? ?? Jonas Thern i Malmö 1989. Malmö FF – inför 2005.
Daniel Andersson gör mål i debuten 1995.
Kapten Andersson skäller ut Joakim Sjöhage det tuffa året 2006.
Jonas Thern i Malmö 1989. Malmö FF – inför 2005. Daniel Andersson gör mål i debuten 1995. Kapten Andersson skäller ut Joakim Sjöhage det tuffa året 2006.
 ?? ?? Kvalyra bland spelare och fans 2014.
Markus Rosenberg – en av hjältarna i CL-kvalet mot Salzburg 2014.
Kvalyra bland spelare och fans 2014. Markus Rosenberg – en av hjältarna i CL-kvalet mot Salzburg 2014.
 ?? ?? Hristo Stoitjkov under åren i Barcelona.
Matej Chalus.
Hristo Stoitjkov under åren i Barcelona. Matej Chalus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden