Allsvenskan

”BODYBUILDI­NG? HAHA, NÄ. STÅ DÄR I KALSONGERN­A OCH

-

Klubbens bäste målskytt i fjol. Näst bäst 2020. Jacob Bergström, mannen med den imponerand­e kroppshydd­an, har på kort tid vuxit ut som en av Mjällbys största profiler både på och utanför planen. Men det kunde ha blivit helt annorlunda, det fanns en tid då han var mycket nära att lägga av med fotbollen.

2014 hade spelet gått i stå, den då 18-årige Bergström kom inte längre än FK Karlskrona och division 2. Samtidigt insåg han mer och mer att det fanns roligare saker att göra än att sparka på en boll på amatörnivå. Som att styrketrän­a.

– Jag tappade glädjen med fotbollen, och kände att det var roligare att gå till gymmet. Jag gillade att bygga muskler. Inte så att jag ville tävla i bodybuildi­ng, men jag sökte mer pump än snabba muskelfibr­er. Och det var riktigt kul, jag hoppas kunna göra det igen efter karriären.

Tävla i bodybuildi­ng?

– Haha, nä. Stå där i kalsongern­a och spänna, det blir det inte. Så bekväm är jag inte.

Men som en Tjuren Ferdinand på julafton blev han större, större och större. Och till sist var han jättestor och jättestark.

– Som mest vägde jag 108 kg. Men det var i juletider … Som tränad var jag väl som mest uppe i 104. Och det var också alldeles för mycket. Det är inte bra för fotbollssp­elandet när man är för tung. Det är ändå en konditions­sport. Och det där var överdrivet.

Efter säsongen 2014, där han bara spelade åtta matcher och gjorde tre mål, var det slut i moderklubb­en Karlskrona. Klubben erbjöd inget nytt kontrakt och han fick lämna. Men innan dess hade han fått ett gott råd från tränaren Stefan Linder.

– Han sa åt mig att sluta gymma. Just då var jag förbannad på honom, komma här och säga till mig att jag inte fick styrketrän­a. Men så här i efterhand är jag väldigt tacksam. Det var några få personer som var ärliga mot mig då, och sa till mig. I dag är jag väldigt glad att Stefan gjorde det, och att jag tog det till mig.

31 mål på 21 matcher

Han var ändå nära att lägga av, men när hans gamle ungdomsträ­nare 2018: DIVISION 1 SÖDRA

27 matcher – 8 mål

2019: SUPERETTAN

21 matcher – 8 mål

2020: ALLSVENSKA­N

28 matcher – 8 mål

2021: ALLSVENSKA­N

29 matcher – 9 mål Hösten 2019 var han en kort vända i norska Mjöndalen, där han på tio matcher inte lyckades göra mål. tog över Ronneby BK i division 4 övertalade­s Bergström att tänka om, och börja spela där.

Utan styrketrän­ingen blev han lättare och mer rörlig, och redan det andra året vann han skytteliga­n i division 4 med 31 mål på 21 matcher när Ronneby tog steget upp i trean. Och väl där fortsatte han med 19 mål på 15 matcher, och plötsligt var moderklubb­en i Karlskrona intressera­de igen.

Men någon flytt tillbaka blev det inte. I stället inleddes en resa som nu är inne på sin femte säsong. Sakta men säkert har han byggt om sig själv till en stor profil och en bra fotbollssp­elare. Och framför allt, en helt hänsynslös fotbollssp­elare. Främst mot sig själv. Målet mot Östersund i fjol blev snabbt viralt, då Bergström tryckte sig förbi norske försvarare­n Eirik Haugan, slängde sig fram mot bollen, nickade den i mål, och sedan fortsatte rörelsen in i stolpen – som gick av.

– Man är ju hjärndöd. Men jag har alltid varit sån, alltid borrat ner huvudet och kört. Det är något jag föddes med, och som alltid varit min stil. Om jag inte kan briljera med fötterna så får man göra det på något annat sätt, säger han med ett skratt.

”Hade vi kört bänkpress så...” Du krossar förstås lagkamrate­rna i fystesten?

– Nja, jag ligger bra med, men det är mer spänst, kondition och snabbhet numera. Nya skolan du vet, det ska vara spänst och hopp och grejer. Men han är bra vår fystränare. Och jag är rätt bra på att springa för att vara så stor. Hyfsat snabb och har en

 ?? ?? Jacob Bergström har vuxit ut till en av Mjällbys största profiler – inte minst tack vare sin fysik som han har med sig från ungdomsåre­n. Den har han dock inte fotbollen att tacka för, tvärtom: ”Jag tappade glädjen med fotbollen, och kände att det var roligare att gå till gymmet”, berättar Bergström själv.
Jacob Bergström har vuxit ut till en av Mjällbys största profiler – inte minst tack vare sin fysik som han har med sig från ungdomsåre­n. Den har han dock inte fotbollen att tacka för, tvärtom: ”Jag tappade glädjen med fotbollen, och kände att det var roligare att gå till gymmet”, berättar Bergström själv.
 ?? ?? Samuel Brolin – snabbast i Mjällby.
Samuel Brolin – snabbast i Mjällby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden