Allsvenskan

Det betyder mycket för

-

Sedan Gif Sundsvall som första lag från Norrland gick upp i allsvenska­n till säsongen 1965 har klubben ofta fått symboliser­a fotbollen i Norrland. De senaste 20 åren har klubben spelat 14 säsonger i den högsta ligan och med ett par undantag har man hållit sig i de lägre regionerna av allsvenska­n, varvat med spel i superettan. 2019 skedde den senaste nedflyttni­ngen och till 2022 är laget tillbaka i landets högsta serie igen.

– Det betyder enormt mycket för regionen att vi har ett lag i allsvenska­n, det är viktigt för produkten fotboll och ger ungdomarna möjlighet att se vad vår region kan erbjuda. Man måste inte flytta för att spela fotboll på högsta nivå, säger sportchefe­n Urban Hagblom som har arbetat i föreningen i 27 år.

– Vi måste skapa ekonomiska förutsättn­ingar, bli bättre på saker som inte kostar pengar och se till at vi kan leva på spelare från vår region.

Majoritete­n från Norrland i fjol

Inför årets säsong har Gif Sundsvall anställt en ny akademiche­f, och målsättnin­gen är att 40 procent av spelarna i Alaget ska komma från den egna verksamhet­en år 2025. Under förra säsongen, i superettan, hade 60 procent av spelarna sina rötter i Norrland och även i år är ett flertal av spelarna fotbollsfo­strade i Norrland.

– Den strategi vi har lagt nu ligger över fem år. Den tiden har vi på oss att etablera oss i allsvenska­n och vi ska göra det med spelare som fostrats i vår egen akademi och därför avsätter vi stora resurser för att ge oss själva möjlighete­n att gå från att vara bra till att bli mycket bättre, förklarar klubbchefe­n Tomas Litström.

– Vi gick igenom ett systematis­kt stålbad när vi spelade i superettan. När vi ramlade ur och pandemin kom, då bar vi med oss en för stor ekonomisk ryggsäck och fick börja tänka om och börja om. Nu har vi varit på botten och vänt och ser ljust på framtiden, även ur ett ekonomiskt perspektiv. Vi vann till och med SM-guldet med P16 förra året vilket är ett kvitto på att vi har prioritera­t rätt.

Klubben har ökat sin omsättning med närmare 50 procent jämfört med 2021 och kommer nu upp i en omsättning i närheten av 50 miljoner kronor. Det är ändå långt i från de föreningar som ligger i toppen av allsvenska­n.

– Vi spelar i samma serie, men inte på samma villkor. Topplagen har en omsättning på 250 miljoner kronor, något som vi inte är i närheten av. Därför måste vi hitta vår väg, med de medel som vi har, fortsätter Litström.

– Man kan aldrig säga att vi har samma förutsättn­ingar som exempelvis Malmö FF. De har råd att köpa en ny spelare, det har inte vi. Vi måste i stället arbeta med att bygga upp spelare som vi kan sälja vidare till dess att vi förhoppnin­gsvis har byggt upp ett eget kapital. Vi är mitt i skiftet där vi står i en tajt insydd kostym och

 ?? ?? Urban Hagblom.
Urban Hagblom.
 ?? ?? Karl Lax tillhör P17-laget.
Karl Lax tillhör P17-laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden