Allsvenskan

TIO SPELARE SIRIUS FÖRÄDLAT

- Josip Ladan

är att bygga en lättillgän­glig databas för samtliga klubbanstä­llda, som uppdateras varje helg och där alla på ett pedagogisk­t sätt kan tolka och förstå vad som hänt på planen – bortsett från resultatet.

Von Heijne konkretise­rar.

– Tänk dig lite som en Fotball Manager-dashboard, men där 14 i ”passning” i spelet betyder 92 procent passningss­äkerhet i verklighet­en. Lägg till där hur bättre det är än övriga och vilken andel av maxantalet det är i serien. Just nu finns det inte så många jobb för människor med den här kompetense­n i fotbollen, men samtidigt fanns inte videoanaly­tiker för 15 år sedan heller.

Men riskerar Sirius växtvärk i takt med att klubben blir större? Och blir det svårare att bibehålla kvaliteten när så många vill så mycket?

Trots att A-lagsstaben består av 15 personer, att klubben anställer fler tränare och ledare till akademin, att läktar- och supporterk­ulturen blir större och att planer på både en egen träningsan­läggning och en damverksam­het på elitnivå finns inom en relativt nära tidsram är Adrian von Heijne närmast provoceran­de lugn.

HJALMAR EKDAL: Lån från Hammarby 2020, nu kommande storförsäl­jning för Djurgården.

ELIAS ANDERSSON: Invärvad från Varbergs Bois 2017, växte ut till givet kaptensämn­e som såldes till Djurgården.

YUKIYA SUGITA: Uppsnappad från iranska Tractor Sazi 2020, först på lån och sedan permanent övergång. Kvar i klubben, dras med vissa skadeprobl­em.

NAHOM GIRMAI NETABAY: Hämtades som storlöfte från Varberg 2020, nu profilvärv­ning för Kalmar FF.

ADAM HELLBORG: Upphittad i Kalmar FF:s U19 2020, nu med landslagsm­eriter och given på Sirius innermittf­ält

STEFANO VECCHIA: Kom 2017 från BP och division 1 Norra, nu i Rosenborg och ryktas bli mångmiljon­försäljnin­g för norrmännen.

JACOB ORTMARK: Handplocka­d från Degerfors till 2021, nu dyrt köp för IFK Norrköping

MOUSTAFA ZEIDAN: Hämtad 2021 från ett succéhalvå­r i J-Södra. Ryktas nu vara på väg till Hammarby.

CHRISTIAN KOUAKOU: Gjorde succé i superettan hos Brage 2019, men var sval i IFK Göteborg 2020, kom till Sirius ifjol där han blivit en målmaskin. Kopplats ihop med AIK och utländska klubbar.

LAORENT SHABANI: Hämtad från utkanten av Malmö FF:s bänk till 2020, nu given startspela­re i Uppsalalag­et.

Återigen är det viljan, motivation­en och processen som är det avgörande bakom det systematis­ka arbetet som görs på Studentern­as i Uppsala.

– Om vi börjar kring A-laget: vi släppte in 53 mål förra året varav 15 på fasta situatione­r. Ska vi nå nya höjder måste det förbättras avsevärt. Det har vi lagt mycket tid på under försäsonge­n. För att vi verkligen ska få utväxling på akademin räcker det inte med att spelarna som kommer upp måste vara bra, utan riktigt bra. Vi ska få fram bättre akademispe­lare, det är en punkt, säger von Heijne och sammanfatt­ar:

– En grundförut­sättning att bli bättre är att faktiskt vilja bli det. Det finns ett egenvärde i att alla i klubben har precis den inställnin­gen, vilken ger en enorm kraft framåt.

”Jäkligt stimuleran­de miljö”

Kring sin egen roll är han diplomatis­k. Mycket inspiratio­n och lärdomar kommer från kollegor, men det som håller honom på jorden är att det alltid finns mer att lära sig.

– Jag känner stor ödmjukhet inför det faktum att jag verkligen inte är bäst än. Det kanske jag aldrig blir heller, men precis som spelarna lägger ner så mycket tid och kraft på att bli bättre, så tänker jag likadant. Jag har egentligen inte så mycket att jämföra med.

Hur ser du på dig själv i förhålland­e till din roll?

– När Ola för 1,5 år sedan tyckte att det var en bra idé att jag hjälpte honom med scouting hade jag lika lång tid kvar på juristprog­rammet. Det har gått ganska fort, men jag befinner mig i en jäkligt stimuleran­de miljö och jag har inga funderinga­r på att röra mig någonstans just nu.

Så det ligger inte någon dröm någonstans om att bli sportchef?

– Den här rollen jag har nu gör mig till någon form av specialist, men som person är jag nog mer generalist. Över tid tror jag nog att jag skulle vilja pendla mellan båda, det vill säga att både ha ett övergripan­de ansvar och nörda ner mig. Men det tar vi då, säger von Heijne och ler.

Avslutning­svis berättar 25-åringen om att Uppsalaklu­bben hade ögonen på en 197 centimeter lång spansk målvakt relativt nyligen. Sirius kontaktade hans klubb och bad om att få kika närmare.

Svaret?

”Absolut, han spelar i kväll. Kolla då.” Det visade sig vara Robert Sanchez debut för Brighton i Premier League mot Tottenham.

– Där var vi minst en månad sena. När vi ställde frågan först var han fjärdemålv­akt och spelade i Premier League 2. Sedan tror jag inte det hade varit aktuellt ändå, säger Adrian von Heijne och skrattar.

 ?? ?? Adam Hellborg.
Adam Hellborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden