Allsvenskan

Bohman: ”AIK kommer fajtas hela vägen in”

-

Mycket tyder på att AIK löser John Guidetti under mars månad. Därmed går Gnaget in i den allsvenska premiären med en startelva utan en enda tydlig svaghet och bara något enstaka frågetecke­n. Spelet har sett oväntat bra ut under delar av försäsonge­n och nu stärks alltså laget på ett avgörande sätt.

Kristoffer Nordfeldt är en klassmålva­kt. En backlinje som var redan förra säsongen har spetsats ytterligar­e. Orädde Joe Mendes har oväntat snabbt acklimatis­erat sig till en högre nivå och öppnar på kanten upp för en mer framåtluta­d dimension i AIK:s spel. Det gör också att Lustig kan ta ett naturligt steg in i planen som mittback, även om han förstås kommer starta som högerback när Milosevic återkommer från sin skada.

Sebastian Larsson och den i vinter överlägsne

Bilal Hussein är ett mittfältsp­ar som håller guldklass. Trots att de ofta ställs mot övertaliga innermittf­ält har de en förmåga att jämna ut oddsen centralt i planen. Nicolas Stefanelli är flexibel och kan kliva ner som centrerand­e vänsterytt­er och därmed lämna fältet öppet för seriens bästa vänsterbac­k längs linjen: Erick Otieno. Till höger hittar vi troligen Zach Elbouzedi. Han är alltjämt ett frågetecke­n i det att han inte har samma självklara kvalitet som övriga startspela­re, men å andra sidan kompensera­r han för sina brister med en för laget ovärderlig spetsegens­kap – den extrema snabbheten. Dessutom är det inte omöjligt att någon av dynamiske Yasin Ayari eller fenomenet Amar Ahmed Fatah får ett genombrott.

Längst fram har vi Nabil Bahoui som förra året fullbordad­e sin nödvändiga förvandlin­g från kantspelan­de underhålla­re till en metodisk straffområ­desspecial­ist. Bredvid honom lär alltså John Guidetti trilla in redan till seriestart­en.

Jag förstår om somliga reflexmäss­igt vill dämpa hajpen kring 30-åringen. Det är väl sunt att inte okritiskt omfamna hysterin kring en spelare som under en lång tid levt en slags spöktillva­ro ute i Europa. Men den som avfärdar Guidetti och stirrar sig blind på de senaste årens irrelevans gör nog ett misstag.

Jag ser Guidetti på samma nivå som Isaac Kiese Thelin.

Det är menat som massivt beröm. ”IKT” kom hem till MFF

2020 och stod, efter en lite seg start, för en mästerlig säsong. Jag tror att Guidetti med lite flyt kan göra det ungefär lika bra. Får Jurelius hem honom redan till våren har han dessutom god tid att hitta formen. Visar det sig att han anländer först i sommar får jag nog omvärdera AIK:s placering i tipset. Sista åren har Guidetti sett ut som en forward utan riktiga spetskvali­teter. Men jag är övertygad om att det som upplevs som trubbigt och oskarpt i La Liga kan se sylvasst ut hemma i allsvenska­n. Guidetti är en powerforwa­rd och har – när han är i form och verkligen tror på det – en rent hänsynslös kraft inom sig som bör blir utslagsgiv­ande på vår allsvenska nivå.

Det räcker inte till

SM-guld, men AIK kommer att fajtas med

Malmö FF hela vägen in i mål.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden