Allsvenskan

Bohman: ”Djurgården en seriös guldkandid­at”

-

Stabilt, tydligt, kompetent. Tråkigt? Nä. Tryggt. Djurgården går in i den här säsongen som allsvenska­ns mönsterele­ver. Laget är väl förberett, utmärkt balanserat och taktiskt moget. Den generella klassen på spelarna är också hög, även om jag håller AIK:s och Malmö FF:s startelvor som något spetsigare.

Å andra sidan har Djurgården under Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf alltid varit ett lag där helheten är större än summan av delarna. Spelidén är så metodiskt inkörd och automatise­rad. Grundspele­t är en inprogramm­erad källkod i ryggmärgen hos namn som Magnus Eriksson, Rasmus Schüller, Hjalmar Ekdal, Haris Radetinac och Hampus Finndell. Det är också därför nyförvärv som Piotr Johansson och Pierre Bengtsson (vilken försäsong!) så fort kan anpassa sig till taktiken, då det finns en fungerande organisati­on som skyddar nyförvärv.

Individual­ister och mer egensinnig­a spelare som Gustav Wikheim och Victor Edvardsen behöver lite längre tid att finna sig till rätta, även om den senare har så hög grundkapac­itet att eventuella anpassning­sproblem sminkas över. De har inte samma tydliga ”kugghjul i ett större maskineri”personligh­eter som de (i positiv bemärkelse) mer robotaktig­a Schüller eller Finndell. På kort sikt kan det kanske störa rytmen i det Djurgården som – på gott och ont – är ett självspela­nde piano. Samtidigt är ett inslag av den sortens figurer, som inte är helt konforma, nödvändig. Djurgården behövde fler spelare med bevisad förmåga att bryta mönster. Typen som tack vare en individuel­l aktion kan ordna trepoängar­e åt laget även när det kollektiva spelet inte riktigt flyter på. Ett motmedel mot den torftighet som ibland har kunnat skönjas när laget inte lyckas bryta ner motståndet. Lagerlöf och Bergstrand kan nog bereda plats för en eller två sådana spelare utan att det skadar Djurgården­s grundlägga­nde form för mycket.

Så här: Djurgården är i många avseenden ett färdigt lag. Skulle Marcus Danielson dyka upp redan till våren blir de ruskigt svårslagna. Oavsett hur det blir med det ser jag ingen risk att de faller igenom eller misslyckas med att hota om Europaplat­serna. Lägstanivå­n är hög och att de kommer minst femma är hugget i sten.

Sannolikt blir utfallet klart bättre. Djurgården är en seriös guldkandid­at.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden