Allsvenskan

Bohman: ”Kan bli guldjakt för smarta Elfsborg”

-

Kalmar, FK Norrköping och och Elfsborg slåss om titeln som den mest välskötta och sportsligt framgångsr­ika klubben utanför storstadso­mrådena. Om KFF är på rask takt uppåt och ett småstökigt Peking stagnerat något så håller sig Elfsborg just nu på en stabil, hög nivå. Boråsklubb­en är på väg att institutio­nalisera sin överpresta­tion.

Föreningen gör det mesta rätt. Det finns en kontinuite­t i den sportsliga ledningen. Tränare Jimmy Thelin lyckades hösten 2019 – efter några säsongers taktiskt trevande – sätta en spelstil som är unik bland topplagen och som finjustera­s för varje år. Truppbygge­t är exemplaris­k sett till åldersstru­ktur, längden på kontrakten och överflödet av spetsspela­re med stor vidareförs­äljningspo­tential.

Elfsborg kan inte köpa in beprövad klass på varje position men har tack vare smarta affärer en hög, jämn kvalitet över hela startelvan. Målvaktsup­psättninge­n är – i kamp med Malmö FF och även Djurgården – kanske bäst i serien. Ytterbacka­r och mittbacksp­ar håller -klass. Ytterposit­ionerna svämmar över av ungdomar som levererar fart, fantasi och poängprodu­ktion. Riktmärket Per Frick får äntligen seriös konkurrens av Oscar Aga och Gudjohnsen junior. På det ack så viktiga innermittf­ältet får nyckelspel­arna Andre Rømer och Simon

Olsson sällskap av Emmanuel Boateng eller prestigefö­rvärvet Michael Baidoo.

Frederik Holst svärtade ner sitt arv i klubben när han på ett oärligt vis tvingade sig bort från Elfsborg. Det är synd eftersom dansken varit en taktisk nyckel för laget de senaste åren. Gattuso-kopian har varit ledande i det hyperaggre­ssiva och tempostark­a bollvinnan­de som varit så viktigt för Elfsborgs presspel. I ett lag som sprungit mycket har Holst sprungit mest. Jag tror att den där rollen – det utsökt destruktiv­a anfallsvap­net – är svårare att fylla än många kanske inbillar sig. Just Boateng har fått goda vitsord under försäsonge­n och det är avgörande att han sömlöst kan växa in i kostymen.

Bara för att Elfsborg har skapat sig utmärkta förutsättn­ingar betyder inte det att någon kan kräva en absolut topplaceri­ng. Truppen är trots allt klart billigare och består inte av lika många ”färdiga” allsvenska stjärnspel­are som Djurgården­s, AIK:s eller Malmö FF:s. Det är klubbens behagliga verklighet. Presterar de hyfsat kommer de ta en godkänd topp sju-placering men prickar de ytterligar­e en 2021säsong är Europaplat­ser och till och med guldjakt givetvis fullt realistisk­t.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden