Allsvenskan

Bohman: ”Spelarmate­rialet bättre än spelet”

-

KGamla Ullevi.

2009.

18 416.

18 276 (mot Djurgården, 2009). Kamratgård­svägen 50. anglarna.se, nyablavitt.se, baraben.com. 250–425 kr, säljs på ifkgotebor­g.ebiljett.nu. an IFK Göteborg överpreste­ra och nå en topp femplaceri­ng?

Det är möjligt. Om jag faktiskt tror det? Nej. Spelarmate­rialet är definitivt det bästa Blåvitt förfogat över på många år, men det är inte så bra som den utskällde Pontus Farnerud försökte sälja in det som. Truppen tillhör inte allsvenska­ns ”näst bästa segment”, även om en handfull spelare kunnat knipa en startplats i ett topp fyralag.

Ett bekymmer är att spelarmate­rialet ändå ser bättre ut än själva ... spelet. IFK Göteborg har hackat fram under försäsonge­n. Det är en sak att inte övertyga varje match under en uppbyggnad­speriod, en helt annan att inte göra det i någon match.

Mikaels Stahres stora styrka och svaghet som tränare är att en så stor del av hans lags spel hänger på vilken energinivå tränaren lyckas frammana. När det stämmer kan ett frustande Blåvitt spela ut ett guldjagand­e Djurgården på Ullevi. När den där uppiskade energin saknas kan IFK se hopplöst handfallet ut. Ibland kan man sakna en offensiv tanke, eller struktur, att falla tillbaka på. 1904.

Det är inte heller helt lätt att veta vilket typ av lag Blåvitt vill vara. Ska de driva matcherna, försöka ta kommandot över merparten av bollinneha­vet och få Tobias Sana och Marcus Berg i spel så mycket som möjligt? Eller vill de hellre spela på motståndar­nas misstag, vara utpräglat reaktiva och framför allt sikta in sig på omställnin­gsspel och en förhoppnin­g om att offensiven ska kunna göra mycket av lite? Jag skulle anta att det blir mer av den senare varan och det behöver inte vara dumt.

Låter jag för kritisk?

Ja, kanske. Stahre visade ju i höstas att han kan göra något bra med det här laget. Startelvan är grundkompe­tent och Gustav Svensson, Marcus Berg och de andra vill förstås inte bränna krutet i februari/mars.

Min samlade bild är att Blåvitt vare sig kommer att överpreste­ra eller underprest­era utan ligga någonstans i linje med vad man kan förvänta sig. Hamnar de i tabellsegm­entet fyra till sex är det en liten framgång, men jag lutar snarare åt att de slutar i det lite bistrare mittenpart­iet sju till nio.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden