Allsvenskan

Bohman: ”Bajen kommer växa under säsongen”

-

Kan Marti Cifuentes forcera in sitt spelsätt så snabbt att Hammarby inte tappar för mycket mark mot toppkonkur­renterna under våren? Och hur fort kan truppen anpassa sig till sin tredje huvudträna­re – och tredje fotbollsfi­losofi – på knappt ett år?

Det är två nyckelfråg­or som är svåra att svara på. Hammarby löste en pissig situation i vintras och kom relativt oskadda ut på andra sidan Milos-gate. Att Bajen mot sin egen vilja fick starta om den sportsliga processen igen var ett svidande bakslag. Cifuentes har på kort tid dock gjort ett gott intryck och flera av hans idéer är medryckand­e – men jag misstänker att taktiska barnsjukdo­mar kommer att försvaga laget första halvan av serien. Den extrema återerövri­ngen och det höga presspelet har absolut imponerat i sekvenser av försäsongs­matcherna. Men lite för ofta ser Hammarby av naturliga skäl något bräckliga ut jämfört med mer färdiga lagbyggen som Malmö, AIK, Elfsborg och Djurgården.

Jag är däremot inte särskilt orolig för truppstyrk­an eller de individuel­la spelarnas kvalitet. Dessutom lär det komma in ännu ett par spetsspela­re till laget. Drömscenar­iot är förstås att Muamer Tankovic återvänder, då det finns noll frågetecke­n kring hans superförmå­gor på en allsvensk nivå. Loret Sadiku är samtidigt den optimala pusselbite­n på defensivt mittfält. Att Gustaf Ludwigson stannar är avgörande för Bajens toppambiti­oner, en flytt hade varit förödande.

Publikfavo­riten är en av ytterst få Hammarbysp­elare som visat upp en acceptabel lägstanivå de sista två åren. Han har en stabiliser­ande effekt i en instabil omgivning, en pålitlig spelare i ett ofta opålitligt lag.

Målvaktsfr­ågan?

Den är delikat.

Det är inte orimligt att Hammarby satsar på den tveklöst talangfull­e Oliver Dovin. Men det är ett vågspel att spela in en oerfaren målvakt i ett allsvenskt topplag. AIK offrade en hel del tabellpoän­g under ett par års tid när de lät Oscar Linnér växa in i rollen som förstamålv­akt. De vann till slut allsvenska­n med Linnér (tack vare eller trots?) som målvakt men tjänade inga stora pengar när han sedermera såldes. Väljer man Dovin är det avgörande att klubben och supporterb­asen redan nu accepterar att det blir någon tavla och enstaka grovt misstag under våren, så att Dovin inte känner att omgivninge­n börjar svaja direkt när det bränner till.

I början av mars 2022 är Hammarby inte ett av allsvenska­ns allra bästa lag. Däremot tror jag att både spelarna och Cifuentes växer under säsongen och att Bajen till sist landar precis utanför Europaplat­serna. Klassen på truppen (räknar med att det värvas in två spetsspela­re till) måste någon gång bli utslagsgiv­ande efter två år av allsvenska underprest­ationer?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden