Allsvenskan

Bohman: ”Vidskepels­e att

-

Ska man tippa MFF som guldvinnar­e kan man lika gärna skita i det.” Min vän och gamla kollega Robert Lauls motto ringer i öronen. Han har en giltig poäng. Det är ingen kioskvälta­re att sätta Malmö FF som etta i ett allsvenskt tips. Man känner sig inte direkt vågad. Samtidigt är man ju ingen cirkusapa, utan en träig och lätt färglös allsvensk reporter.

Men om vi ändå ska roa oss med ett skeptiskt anslag. Vad talar för att Malmö FF inte vinner SM-guld?

Förra säsongen lyckades MFF för första gången sedan 2014 vinna allsvenska­n och gå till europeiskt gruppspel samma år. Det var en bedrift som bevisade att skåningarn­a nått ytterligar­e en nivå av inhemsk överlägsen­het. I år behöver de hantera en liknande utmaning. En ny sportslig barriär måste forceras om MFF ska bli historiens mäktigaste allsvenska dynasti. Vilket de med över 600 miljoner kronor i eget kapital samt en kassa på drygt 400 miljoner har alla förutsättn­ingar att bli.

1996 vann IFK Göteborg sitt fjärde raka guld. Det är senaste gången en allsvensk klubb vunnit mer än två år på raken. Malmö har tre gånger i närtid mäktat med dubbla segrar (2013– 2014, 2016–2017 och 2020–2021) men alltså i modern tid aldrig vunnit tre SMguld i följd. Det är bevisligen mycket svårt trots att Malmö FF haft allsvenska­ns bästa trupp sedan tio år tillbaka. Spelaromsä­ttning, Europaspel, mättnad och den alltjämt tuffa konkurrens­en i toppen av serien har stoppat segertåget enstaka år.

Nu tror jag att Malmö FF klivit in i en ny fas i föreningen­s historia. Jag ser ingen konkret anledning till att skåningarn­a inte ska kunna konstruera ännu längre allsvenska segersvite­r. Att inte tippa MFF som mästare bara för att det är sällsynt att en klubb vinner tre år på raken blir en analys som grundas på vidskepels­e snarare än hårdfakta. Milos Milojevic är äregirig och vägrar svärta ner sitt cv med ett misslyckan­de i Malmö FF, vilket allt annat än ett SM-guld skulle vara. Jag tror också på hans ambition om att bygga vidare på det som varit så framgångsr­ikt under Rösler och Tomasson: MFF har redan bäst och fysiskt mest överlägsna spelare, kan de utnyttja det genom att piska upp ett ännu högre tempo och ännu våldsammar­e kraft i det redan vassa presspelet blir Malmö omöjliga att handskas med.

Djurgården och AIK har verkligen förstärkt sina trupper men har det här året inte ”lyxen” att bara koncentrer­a sig på en tävling. De har ingen tradition av att klara av både Europaspel och allsvensk guldstrid, och kan över huvud taget inte utmana Malmö när det gäller spets och bredd. MFF har runt 15 spelare som är solklart eller

Närmaste konkurrent­erna har inte ens elva startspela­re på den nivån.

Givetvis finns i detta nu vissa frågetecke­n kring mittbackss­idan och framför allt centerposi­tionen. Jag är dock övertygad om att Malmö – som med all rätt är beredda att investera kraftfullt för att befästa sitt sportsliga herravälde – kommer att värva den eller de stjärnspel­are som behövs.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden