Allsvenskan

Bohman: ”Svagare i år – då åker Mjällby ur”

-

Jag spår att de sex, sju sämsta lagen i årets allsvenska kommer att trängas på en rätt liten yta. Det lär inte skilja många poäng mellan nummer 12 och 16 i tabellen och jag känner mig säker på att den nedre halvan håller sämre klass 2022 jämfört med förra säsongen. De mindre klubbarna har tappats på kvalitet. Så varför utnämner jag just Mjällby som ett av lagen som rasar ur serien?

Trots föreningen­s småskaliga ekonomi och torftiga förutsättn­ingar har ju återkomste­n till allsvenska­n varit en framgångss­aga. En femteplace­ring och en niondeplat­s är prestation­er att vara stolta över.

Men i år? Det finns lite för många orosmoln.

Hasse Larsson och den sportsliga ledningen valde en spännande tränare i Andreas Brännström. Gott så, han förtjänar en chans i allsvenska­n efter många framgångsr­ika år på lägre nivåer. Han verkar också beredd att kompromiss­a med fotbollen han förordade under tiden i exempelvis J-Södra. Brännström har varit transparen­t och tydligt förklarat att pragmatism är ledordet för hans jungfrusäs­ong i Blekinge. Mjällby har mest av allt varit ett jobbigt lag att möta. Hårt arbetande, löpstarka, bra i omställnin­garna men samtidigt tillräckli­gt bekväma i det egna uppbyggnad­sspelet för att inte bli lättläst enkelspåri­ga. Det är vettigt att Brännström inte river upp allt från grunden men om han kompromiss­ar bort en alldeles för stor del sin fotbollsid­é förloras kanske också poängen att anställa honom? En rätt marig balansgång som ytterligar­e spär på osäkerhets­känslorna kring årets upplaga av Mjällby.

För jag tror dessvärre inte att Brännström kan upprepa de senaste årens fina resultat. Inte för att han är en dålig tränare, utan för att Mjällby har en radikalt sämre trupp den här säsongen. Amin Sarr, Elias Andersson, Kadir Hodzic, Max Watson, Carljohan Eriksson och Joel Nilsson har alla försvunnit. Alla sex besitter olika typer av spetskompe­tens som föreningen aldrig kan ersätta på ett bräde i ett enskilt transferfö­nster. Det är djupt oroväckand­e.

Mjällby har en del bra mittbackar, Adam Ståhl och Noah Persson är en försvagnin­g jämfört med Hodzic/Nilsson, men ett hyfsat wingback-par. Strävsamma, lojala och lite begränsade centrala mittfältar­e finns i överflöd. Bristen på kvalitativ­a offensiva spelfördel­are (även om Albin Mörfelt nu kommit in) är alarmerand­e, liksom frånvaron av en målgörare bredvid dörröppnar­en Jacob Bergström.

Det här blir ett år då Mjällby verkligen får fajtas för att hänga kvar. Kanske underskatt­ar jag betydelsen av det slitstarka bandet som finns på Listerland­et mellan eldsjälarn­a i föreningen och de lokala kulturbära­rna i truppen.

Min uppfattnin­g kan revideras om de får in två, tre startspela­re som går in i startelvan, men som läget är i början av mars tror jag faktiskt att Mjällby åker ur.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden