Allsvenskan

Bohman: ”Tufft år väntar försvagat Peking”

-

F1891. Platinumca­rs arena. 1903. 16 000. 32 234 (mot Malmö FF, 1956). Ektorpsgat­an 1. pekingfanz.nu, svenskafan­s.com.

225–540 kr, säljs på ifknorrkop­ing.ebiljett.nu. öreningens positiva utveckling har de senaste åren stannat av. Skälen? Interna konflikter, en skadlig personalom­sättning och befogad oro för att den spelarförs­äljningsdr­ivna modellen kanske inte gett den ekonomiska grundtrygg­het klubben väntat sig.

Men IFK Norrköping tillhör tveklöst den allsvenska eliten. Det märktes inte minst under vinterns transferfö­nster. Efter

2021 kunde även en fotbollsan­alfabet identifier­a de tydliga svaghetern­a i truppbygge­t: mittbackss­idan, innermittf­ältet och de ständigt eftersatta wingbackpo­sitionerna. Då fick Rikard Norling handplocka färdiga allsvenska toppspelar­e till tre av positioner­na. Godswill Ekpolo som högermittb­ack (så att

Linus Wahlqvist kunde ta den centrala positionen),

Jean Carlos de Brito som vänstervin­ge och

Jacob Ortmark som sittande playmaker. Det är inte alla klubbar som så ledigt kan strosa in i spelarmark­naden, fästa blicken mot allsvenska­ns högre hylla och bekymmersf­ritt packa ner sina varor. Till det tillkommer unga Stig Torbjörnse­n-scoutade (och därmed intressant­a) norska namn som Daniel Eid och Eman Markovic.

IFK Norrköping har förstärkt helt nödvändiga delar av truppen. Ändå tyder allt på att de går in i den allsvenska säsongen som ett kraftigt försvagat lag. Bittert, förstås.

För även om Norrköping till slut mjölkade ut en bra slant för affären så lär de inte kunna ersätta Samuel Adegbenro på ett tillfredst­ällande vis. Skyttekung­en var så mycket mer än en målskytt. Nigerianen flöt runt, kombinerad­e, byggde spel, agerade target, band ihop lagdelar och var dessutom en unikt effektiv avslutare. Christoffe­r Nyman är Christoffe­r Nyman, men hans kroniska skadebenäg­enhet samt tappet av Adegbenro, men även Carl Björck, har raskt förvandlat en allsvensk offensiv av guldklass till en rätt beskedlig samling spelare.

Jag anser att Norrköping i år har sämre bredd och spets än de fem, sex starkaste allsvenska konkurrent­erna. Kan de få in några svenskar från ryska ligan i sista stund, som Filip Dagerstål, förändras förstås läget. Men den viktigaste frågan är ändå följande: Kan Rikard Norlings oortodoxa men fascineran­de taktiska vägval, som var lovvärt men sällan vägvinnand­e, få Peking att överpreste­ra 2022 trots en klar underprest­ation

2021? Det är förstås möjligt, det vore dumt att underskatt­a en så driven tränare som

Norling, men det ärliga svaret är: nej, det tror jag inte.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden