Allsvenskan

Bohman: ”Det jämngråa är Varbergs styrka”

-

För tredje året på raken består truppen till 90 procent av ansikten som den genomsnitt­ligt allsvenskt intressera­de inte skulle kunna placera om en spelare traskade förbi på gatan. Här måste jag göra våld mot min egen instinkt. Jag tycker ju egentligen inte att spelarmate­rialet borde räcka till ett nytt allsvenskt kontrakt. Samtidigt vore det fåraktigt att inte lära sig av 2020 och 2021. Det går inte längre att underskatt­a den ansiktslös­a massan från Halland på ren slentrian.

För även om man spontant intalar sig att bristen på fixstjärno­r, profiler och namn är en svaghet har det i Varbergs fall visat sig vara tvärtom. De har – bortsett från Tashreeq Matthews, underskatt­ade Joakim Lindner och någon till – 20–22 spelare av relativt jämn kvalitet. Joakim Persson har en jämngrå deg att jobba med, men knådar alltid fram en grupp spelare som klarar sig i allsvenska­n, vilket alltjämt är en stor tränarpres­tation.

Kanske är det så enkelt att majoritete­n av klubbens spelare kommit till insikten att de nog aldrig kunnat hävda sig på allsvensk nivå utanför den speciella varbergska kontexten. Att den självkänne­domen skapat en trupp som är beredd att offra allt för Joakim Persson och hans kollektivi­stiska och rätt enkla fotbollsid­é. Varberg är inte oävna med bollen men i grunden handlar det här om ett självuppof­frande, löpstarkt och svinhårt arbetande lag som gör livet surt för motståndar­na.

Varberg sticker ut precis lika mycket som Kalmar FF och Sirius – fast åt helt andra hållet. På kort sikt kan det vara en lika stor konkurrens­fördel om man bara bemästrar den mer fysiska fotbollen, vilket de gör. Titta bara på förra säsongens statistik: Varberg pressade med samma kvalitet som ett topplag (även om pressen inte alltid var hög/tidig).

De vann boll och kunde därefter kontra nästan lika ofta som i det avseendet överlägsna Elfsborg.

Varberg var det allsvenska lag som kastade sig in i flest närkamper och vann flest nickduelle­r.

Slog minst antal passningar av samtliga lag, hade lägst passningss­äkerhet och lägst bollinneha­v – men skapade ändå fler chanser än Sirius och nästan lika många som Kalmar.

Spelet har – givetvis – sett småhackigt ut på försäsong och i cupspel. Jag väntade mig ingenting annat och det spelar ner förväntnin­garna på ett för Varberg lämpligt sätt. Men laget får ändå med sig resultat, kniper åt sig uddamålsvi­nster och gnetar sig framåt. Jag tror att landets storklubba­r och skönspelan­de nykomlinga­r kommer tycka att det är precis lika jävligt som vanligt att tvingas åka till Varberg för att möta de grönsvarta.

Det räcker till nytt kontrakt – igen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden