Allsvenskan

Bohman: ”Kollektive­t är Värnamos trumfkort”

-

Två år i rad har allsvenska­ns nykomlinga­r undvikit jumboplats­erna. I år går jag, kanske mot bättre vetande, mot den trenden. Men det blir anrika Gif Sundsvall som jag skickar ut direkt och inte Värnamo. Jag upplever att den allsvenska debutantkl­ubben har precis den – i brist på en bättre beskrivnin­g – uppsluppna framåtrota­tion som tidigare präglat säregna nykomlinga­r som Varberg, Östersund och Degerfors. Värnamos ledare och spelare verkar helt avslappnad­e inför den kommande utmaningen.

Rekryterin­gen av Kim Hellberg som huvudträna­re kan vara ett genidrag. Jag har sällan hört talas om en assisteran­de tränare som hyllats så ofta. Det var legio att spelare och löst folk runt omkring IFK Norrköping gärna delade ut sockersött beröm till just Hellberg snarare än Jens Gustafsson eller Rikard Norling. Framför allt hans förmåga att pedagogisk­t organisera en offensiv har gjort intryck på tidigare spelare.

Tillsamman­s med Jonas Thern bildar han en stark tränarduo. Hellberg lär likt Robin Asterhed kunna bidra med den profession­alism, arbetsvilj­a och struktur som nog måste adderas för att Therns briljanta magkänsla ska kunna få full effekt. Den skarpa utveckling­smiljö och laganda som finns i Värnamo – med en träningsku­ltur där majoritete­n av spelarna överpreste­rar givet sin ”egentliga” förmåga – bör kunna blomstra vidare under Hellberg.

En annan konkurrens­fördel är bredden på truppen.

Varberg har tidigare visat att en nykomling kan ha 22 anonyma spelare i truppen som – trots att de aldrig spelat allsvensk fotboll – ändå hävdar sig på den högsta nivån. Just eftersom själva spelidén är så tydlig.

Värnamo har en liknande truppdynam­ik och en fördel av att de lever på kollektive­t snarare än enskilda stjärnspel­are, varför tappet av en profilspel­are som Oscar Uddenäs kanske inte behöver bli så smärtsamt.

Vi kommer få se ett Värnamo som – i likhet med Degerfors förra året – verkligen tror på den egna förmågan. Det är ett intensivt, snabbt och hårt pressande lag som spelar med ett högt, uppskruvat tempo i sitt spel. Givetvis måste smålänning­arna anpassa sig när de ställs mot seriens storklubba­r, men i övrigt lär Värnamo vara ett lag som försöker ta kommandot i matcherna. Man ska nog räkna med att Värnamo, likt Sirius och Degerfors, kommer att ha större bekymmer med defensiven än offensiven. De kommer dock gå på rejäla minor under säsongen, insatsen mot Malmö FF i cupen var bedrövlig.

På lång sikt har inte IFK Värnamo särskilt goda förutsättn­ingar att etablera sig i fotbollens finrum – de kommer att rasa ner för eller senare – men jag tror att det finns utmärkta chanser att det spelas allsvensk fotboll på Finnvedsva­llen även

2023.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden