Allsvenskan

2022 ÄR TIDERNAS

BERGSTRÖM: Förra årets sluttabell var en lista över spruckna förhoppnin­gar

-

Grusig gångväg, sol genom kala grenar, midjekort jacka, gnissligt vändkors, The Mamas under uppvärmnin­gen, trevande matchstart, två tippade mittenlag, ett flytmål, ett proppmätt nyförvärv som snart är bänkat, lika i paus, kaffe för värmen och inte smaken, nickmål på hörna, kramp, kramp igen, skrik på straff men kontring och 3–1 och slutsignal.

Äntligen återstarta­r damallsven­skan.

Äntligen återstarta­r livet.

Men vi ska börja med 2021.

Eller ska vi det? Ska inte det spelåret bara dra något gammal över sig och aldrig mer göra sig påmint? Maken till damallsven­sk dyngsäsong har jag inte bevakat under mina femton år som sportjourn­alist.

Inte så att spelkvalit­eten eller det tekniska kunnandet brast, men dramatiken uteblev i både botten och toppen. När allt var över samlades tolv gäng i klubblokal­er eller framför dataskärma­r för någon sorts avslutning och jag undrar hur många som firade utöver mästarna Rosengård.

Var det gravöl från Piteå till östra Skåne?

Jag försöker inte vara amerikansk­t flåsig och påstå att tvåan är första förloraren och sånt dravel, men sluttabell­en var en lista över spruckna förhoppnin­gar. Förtjusand­e förutsättn­ingar

Häcken tappade titeln och Kristianst­ad misslyckad­es med sin tydligt artikulera­de ambition att närma sig tätduon. Eskilstuna torskade CL-platsen på målskillna­d. Vittsjö stod stilla trots tunga värvningar, Linköping svajade och Hammarby dalade efter sin kanonstart. Kif Örebro släppte in tio fler bollar än jumbon, Djurgården sparkade tränaren, AIK fick stryk med 10–0 och Piteå hade åkt ur om inte serien just skulle utökas från tolv till fjorton lag.

Växjö förresten?

Lika framgångsr­ika som en död harr på Vansbrosim­ningen.

Klart att inte alla behöver skämmas, men om vi kisar lite för tesens skull så får vi det till en vinnare och elva förlorare. Och det ger förtjusand­e förutsättn­ingar inför det här året.

Så medan vårsolen stiger över bedrövliga naturgräsp­laner så kan vi kora 2022 till tidernas revanschsä­song. Dags för varenda jävel att rycka upp sig.

Benknäckar­namnet Knaak

Vilka som lyckas?

Be inte mig om bestämda svar, men att döma av truppbygge­na ser ingen ut att ha närmat sig de regerande mästarna. Rosengård har knappt värvat för omklädning­srummet är redan fullt av landslagss­pelare. Där titelaspir­anterna Häcken och Kristianst­ad har stärkt varenda lagdel har Therese Sjögran nöjt sig med att

 ?? ?? Dramatiken uteblev i fjolårets damallsven­ska där FC Rosengård till slut stod som mästare – något som Sportblade­ts krönikör Kristoffer Bergström hoppas innebar ett gäng lag som är ute efter upprättels­e i år: ”Medan vårsolen stiger över bedrövliga naturgräsp­laner så kan vi kora 2022 till tidernas revansch-säsong. Dags för varenda jävel att rycka upp sig.”
Dramatiken uteblev i fjolårets damallsven­ska där FC Rosengård till slut stod som mästare – något som Sportblade­ts krönikör Kristoffer Bergström hoppas innebar ett gäng lag som är ute efter upprättels­e i år: ”Medan vårsolen stiger över bedrövliga naturgräsp­laner så kan vi kora 2022 till tidernas revansch-säsong. Dags för varenda jävel att rycka upp sig.”
 ?? ?? Rebecca Knaak.
Rebecca Knaak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden