Allsvenskan

FLYKTEN TILL

NÄRMARE 40 SPELARE HAR FÖRSVUNNIT UTOMLANDS PÅ ETT ÅR: ”DET SOM HAR HÄNT I ÅR ÄR INTE BRA FÖR DAMALLSVEN­SKAN”

- Anna Andersson

FC Rosengårds sportchef ser tillbaka på en mycket tung sommar då laget tappade flera etablerade spelare och en tränare, men ändå lyckades laget vinna SM-guldet.

– Det var en väldigt ansträngd period, men varken Hanna Bennison eller Nathalie Björn platsade, Anna Anvegård var skadad och sedan tappade vi Stephanie Labbé i målet och Glodis Perla Viggosdott­ir. Glodis var egentligen den enda vi behövde ersätta i startelvan, hade det varit alla fem hade det varit stökigt.

Sedan fyllde vi på det med korsbandss­kador på andra spelare och klarade inte att ta oss vidare i Champions League. Det var en stor besvikelse, förklarar hon.

Efter säsongen försvann sedan klippan Sanne Troelsgaar­d till Reading.

– När en spelare vill lämna i slutet av kontraktet blir det inte heller bra om vi tvingar dem att stanna i ett par månader till. I slutändan handlar det om människor och vi som klubb har ingen nytta av spelare som inte vill vara här.

Hur har ni som klubbar behövt förändra ert beteende?

– Jobbet att hitta spelare har blivit betydligt svårare för det finns bara ett begränsat antal som alla vill ha och intresset för Sverige är inte lika stort som för England, Italien eller Frankrike. Tidigare kunde vi värva av andra svenska klubbar, men nu går spelarna direkt utomlands.

Inte ge upp hoppet

Det gör att de svenska toppklubba­rna nu värvar yngre spelare till sina organisati­oner, för att bygga upp dem och låta dem spela i samarbetsk­lubbar till dess att de är redo för damallsven­skan. En annan förändring är att klubbarna försöker skriva längre och längre kontrakt. Inte för att de nödvändigt­vis vill behålla en spelare som vill flytta, utan för att de ska få bra betalt när (lån)

EMMA KULLBERG HANNA LUNDKVIST

I fjol toppade Stina Blacksteni­us skytteliga­n före Uchenna Kanu.

I år finns ingen av dem kvar i damallsven­skan. På ett år har närmare 40 spelare lämnat Sveriges högsta liga för utlandet.

– Det blir ett problem när svenska spelare lämnar damallsven­skan för att sitta på bänken i Europa, säger Therese Sjögran.

en spelare lämnar föreningen.

– Det enda sättet att bygga för framtiden är att vi säljer spelare och får ekonomi i det. Det är klart att vi inte ska ge upp hoppet om att gå till Champions League, men det blir svårare när Europas storklubba­r bygger trupper med mer ekonomi, säger Kristianst­ads tränare Elisabet Gunnardott­ir.

– Därför måste vi tänka på ett annat sätt, värva yngre spelare så vet att hos oss kan de nå framgång på plan och vara redo när chansen kommer. Samtidigt som vi får betalt för det.

Therese Sjögran är inne på samma tankegång, men ser också att damallsven­skan kan dra fördel av den tajta internatio­nella mästerskap­skalendern med EM 2022, VM 2023 och OS 2024.

– Det som har hänt i år är inte bra för damallsven­skan, men kanske kan det vara så att det i nästa fönster blir spelare som återvänder. Att de inser att en bänkplats i Europa inte är lika mycket värd som att spela här? Nu spekulerar jag, men får man inte spela i klubben blir man snabbt bortglömd och förlorar en landslagsp­lats, säger hon.

– Det kan leda till att damallsven­skan snart får tillbaka spelare igen. Här har vi en bra och konkurrera­nde miljö att utvecklas i och när en landslagsp­lats står på spel kan det vara värt väl så mycket som pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden