Allsvenskan

PÅ BLÅGUL COMEBACK

- Anna Andersson

MÅL 2022:

högerkante­n och väntar nu på att få sitt stora genombrott. Ett genombrott som ska ta henne tillbaka till landslaget och så småningom ut till en storklubb i Europa.

– Det är det jag drömmer om, men där är jag inte än. När jag fick erbjudande­t från Manchester City var jag för ung, det var bättre för mig att ta det i mindre steg, från AIK i elitettan, till fyra år i Eskilstuna och sedan vidare till FC Rosengård. Det hade varit ett för stort steg att gå direkt från Eskilstuna ut i Europa. Nu får jag tid att utvecklas och det passar mig bättre, säger hon.

– Jag vill hela tiden utvecklas och det gör man när konkurrens­en är hård. Då måste man alltid ge sitt bästa för att ens få spela. Det var inte så att jag inte gav allt under varje träning med Eskilstuna, men här är det konkurrens hela tiden. Det är proffsigt och helt andra förutsättn­ingar. Bara det att vi träffas en timme före varje träning och snackar igenom vad vi ska göra, vi tränar med gps-västar och har ett eget gym på Malmö IP. När jag spelade i AIK för ett par år sedan tränade vi på halvplan, här skulle det aldrig vara aktuellt. Detta är lite som en helt annan värld jämfört med många andra svenska klubbar.

Många spelare som försvunnit

FC Rosengård genomförde en stor förändring i spelartrup­pen under sommaren 2021, när spelare som Hanna Bennison, Anna Anvegård, Glodis Perla Viggosdott­ir, Nathalie Björn och Stephanie Labbé lämnade laget. Under vintern har Sanne Troelsgaar­d också försvunnit, men för klubben som alltid satsar utanför Sveriges gränser är målsättnin­gen densamma.

– Målet är att vinna SM igen, och den här gången tänker jag vara med på planen och jag vill också verkligen ha bidragit till att vi vinner, till att vi lyckas i svenska cupen och till att vi tar oss till Champions League nästa år. Dessutom vill jag spela EM, jag vill tillbaka till landslaget och jag vet att jag måste jobba hårt för att lyckas med det.

Vad betyder det för dig att du har en annan position i Rosengård än vad du hade i Eskilstuna United?

– Det blir längre löp, det krävs en bättre fysik, men jag måste utveckla många andra delar, som att ta rätt beslut snabbare. Samtidigt kan jag utmana mer på kanten, jag kommer oftast rättvänd och jag är bra på att utmana och vara kreativ. Så länge jag får spela offensivt är jag positiv, säger hon och skrattar.

Du är 22 år ung, hur ser du på din framtid?

– FC Rosengård ger oss fantastisk­a förutsättn­ingar att utvecklas och jag vill utvecklas för att ta mig till en storklubb utomlands. Det är nästa steg och då är FC Rosengård ett riktigt bra skyltfönst­er och dessutom är det inte ett lika stort steg att gå härifrån till en av Europas större klubbar som de hade varit att gå från Eskilstuna. Det är viktigt att vara i ett lag som spelar internatio­nellt, som har konkurrens på träningarn­a och där du hela tiden utvecklas och det gör jag här.

”Visa att jag finns” Hur ser du på år 2022?

– Förhoppnin­gsvis är det mitt år, att jag kan ta nästa steg, visa att jag finns och ta det ansvar som krävs för att vi som klubb ska lyckas.

Och för att hon själv ska kunna ta nästa steg i sin karriär. Rosengård och Malmö är inte slutdestin­ationen på Loreta Kullashis resa. Hon är fortfarand­e bara i början av den.

 ?? ?? Loreta Kullashi i EM-kvalet mot Slovakien 2019 – de två bilderna längre bort till vänster. Direkt till vänster, i tröja nummer 19, Kullashi i mötet med Danmark i Algarve Cup 2020.
Loreta Kullashi i EM-kvalet mot Slovakien 2019 – de två bilderna längre bort till vänster. Direkt till vänster, i tröja nummer 19, Kullashi i mötet med Danmark i Algarve Cup 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden