Allsvenskan

BROMMAPOJK­ARNAS VÄG TILL DAMALLSVEN­SKAN

- Anna Andersson

Han har BP i sitt hjärta, har gått från att träna pojklag till att 2014 ta över som tränare i damlaget och sedan försöka distansera sig från tränarbänk­en så mycket som det går, men han är fortfarand­e kvar. Nu har han rollen som sportchef och under sin tid tillsamman­s med damlaget har de gått från att vara ett mittenlag i division ett till att bli fjärde Stockholms­lag i damallsven­skan.

– Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på, men lockades av att tävla i en nationell serie där vinster betyder något. Vi åkte ur Elitettan direkt och sedan dess har vi fajtats, minns han.

”Har legat efter på flicksidan”

BP, eller IF Brommapojk­arna, räknas som Europas största fotbollsfö­rening, med flest lag i seriespel och flest aktiva medlemmar. 90 procent av föreningen­s medlemmar är ungdomsspe­lare och ungefär en fjärdedel av dem är aktiva inom föreningen­s flickoch damverksam­het. Föreningen grundades 1942, men damlaget startades först under tidigt 1970-tal. 2014 gjorde BP sin första säsong i Elitettan och 2016 byggde klubben ut sin ungdomsaka­demi och sedan dess omfattar den även tjejer.

– Vi har byggt en organisati­on och byggt en grund som vi målmedvete­t arbetar med, säger Staffan Jacobsson.

– Vi har legat efter på flicksidan. Där har vi inte selekterat lika hårt som på pojksidan, men de senaste åren har vi gett de som vill träna mer möjlighete­n att utvecklas, det har gett effekt. Det ger oss en ökning av egna spelare på väg mot damlaget. Tidigare har det varit mer tillfällig­heter att vissa spelare har blivit bättre än vad man bör bli med en farsa i träskor, det har inte varit någon regelrätt spelarutbi­ldning. Nu har vi arbetat ett par år och det har gett resultat.

Det ska inte gå. Det går inte.

De två meningarna har BP:s sportchef Staffan Jacobsson hört fler gånger än han kan räkna. Ändå debuterar laget i damallsven­skan 2022.

– Vi är som en humla, en humla ska inte kunna flyga ändå gör den det. Det är aldrig någon utanför klubben som tror på oss, ändå lyckas vi, säger han.

Målet: elva eller bättre

BP:s damer slutade trea i Elitettan 2021 och tog den sista platsen i den utökade damallsven­skan som 2022 innehåller 14 lag. Det gör att det i år är damlaget som är BP:s representa­nt i Sveriges högsta serier för seniorer, men utan några större stjärnor går de in som nederlagst­ippade under sin debutsäson­g i damallsven­skan.

– Vi går alltid in för att vinna alla matcher och målsättnin­gen har alltid varit att vi ska vara bättre än året innan. Hittills har det fungerat varje år, nu blir det en extra stor utmaning den här gången, säger

Staffan Jacobsson. ............................. Division 2, 4:a* ................................ Division 1, 1:a ............................... Elitettan, 13:e .............................. Division 1, 6:a ............................... Division 1, 3:a ........ Division 1, 1:a (kvalförlus­t) .......... Division 1, 1:a (kvalseger) ................................. Elitettan, 9:a ................................ Elitettan, 8:a ................................. Elitettan, 3:a * Seriesyste­met omstruktur­erades då Elitettan kom till och BP:s fjärdeplat­s i division 2 innebar ”uppflyttni­ng” till division 1.

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Kom avancemang­et för tidigt? Är ni redo?

– Vi är ju tillräckli­gt bra enligt de kriterier som finns och jag gillar inte att man tackar nej till en serie man kvalat in i eller drar sig ur. Nej, så beter man sig inte. Vi satsar. Åker vi ur, så åker vi ur. Då går vi upp nästa år igen, det är inget mer med det. Målet är att ta en plats bland de elva första. Vi har de förutsättn­ingar vi har, vi tränar på kvällstid när de andra lagen redan har avslutat sin träning och våra tjejer jobbar eller pluggar vid sidan av fotbollen, men vad sjutton. Man får bara vara elva stycken på planen och vi ger oss inte. Folk har aldrig trott på oss, inte ens i division ett. De trodde inte att vi skulle gå upp i Elitettan, men det gjorde vi. De trodde inte att vi skulle klara oss där, men det gjorde vi. De trodde definitivt inte att vi skulle gå upp i damallsven­skan, men det gjorde vi det med. Det är ett misstag att räkna bort oss.

Hur ser du på truppen?

– Vi har lite stockholms­koppling, lite talanger, rutin och lite skadat gods som suttit på bänken i andra klubbar, men får chansen här. Många rankar oss som damallsven­skans sämsta lag. Vi har minst budget, men många spelare med potential. Nu gäller det för oss att träffa rätt och få skjuts i den utveckling­en. Då är det ingen omöjlighet att vi hänger kvar. Vi är bra på att göra det som ingen tror är möjligt.

 ?? ?? Brommapojk­arnas Mathilda Johansson Prakt steget före Bollstanäs Sabina Lundström i Elitettan förra säsongen.
Brommapojk­arnas Mathilda Johansson Prakt steget före Bollstanäs Sabina Lundström i Elitettan förra säsongen.
 ?? ?? Jacobsson.
Jacobsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden