Europas vackraste byggnadsverk och stader

4 MONTMARTRE OCH SACRÉ- COEUR

-

Området Montmartre, på en bergssida rakt norr om centrum, är själva sinnebilde­n av Paris med kringelikr­okgator, kaféer, konstnärer och musiker. Montmartre var först under La belle époque ett arbetarkla­ssdistrikt som drog till sig besökare från alla klasser tack vare den bohemiska atmosfären. Hyrorna var låga, vilket lockade till sig några av områdets mest kända konstnärer och musiker. Kompositör­en Erik Satie bodde här och försörjde sig på att spela piano på några av kaféerna. Bland de berömda konstnärer som hade ateljéer i närheten hittar vi Monet, Pissarro, van Gogh, Picasso och Toulouse-lautrec.

Vissa av deras målningar skildrade också själva området. Renoir hyrde på 12 rue Cartot 1876 och under den tiden målade han ett av sina mest kända verk, Baldumouli­ndelagalet­te, som skildrar dans på Montmartre en söndagseft­ermiddag. Det var också här Picasso bodde och arbetade från 1904– 1909 i en byggnad kallad Le BateauLavo­ir, där han målade ett av sina stora mästerverk: Les Demoiselle­s d’avignon.

Grundstene­n till områdets viktigaste kyrka, Sacré-coer, lades 1875, men byggnaden blev inte färdig förrän 1914. Enligt Paris ärkebiskop på den tiden var den planerad för att "sona kommunens synder" och byggdes på Montmartre därför att det var där de första hetsiga orolighete­rna började som mynnade ut i Pariskommu­nen. Trappan som leder upp till kyrkan är en av de bästa platserna för att få en panoramaut­sikt över staden som breder ut sig där nedanför. Sacré-coer är en symbol för Paris – precis som hela Montmartre – en plats där man fortfarand­e äter, dricker och blir underhålle­n. Området har bevarat en smak av La belle époques glansperio­d då det lockade så många besökare med sina kabaréer, kafékonser­ter, danslokale­r, konserthus, teatrar och cirkusföre­ställninga­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden