Europas vackraste byggnadsverk och stader

Målningar av Paris

La belle époque-konstnärer­na använde ofta Paris som motiv. Här är tre exempel med staden förevigad på canvas.

-

Seine och Louvren av Camille Pissarro

Denna underbara utsikt över Seine och Pont des Arts visar Paris en vinterdag och målades 1903, samma år Pissarro dog. Det är en stämningsf­ull studie av himmel, vatten och mjukt ljus, målad från ett fönster på tredje våningen i ett hus på Place Dauphine, en plats konstnären använde över 30 gånger till olika målningar.

Les Grands Boulevards av Auguste Renoir

Renoir valde en av de nya, breda boulevarde­rna, ritad cirka tio år tidigare av baron Haussmann, till denna skildring av Parislivet 1875. Den visar "des flâneurs" – människor som flanerar utan något särskilt mål – och en hästdragen vagn. Konstnären använder målningen till att visa effekterna av solljus och skugga på byggnader och träd. De korta penseldrag­en och det till synes "suddiga" angreppssä­ttet är typiskt för impression­ismen.

Gare Saint Lazare av Claude Monet

Impression­isterna begränsade sig inte bara till vackra scener. Monet bodde vid Gare Saint Lazare i Paris från 1871 till 1878 och avbildade den flera gånger. Här använder han samma snabba penseldrag han ofta använde för att måla himlen eller vatten för att fånga röken från loken. Detta är en studie av ljus och skugga. Precis som när Monet och andra målare skildrade landsbygde­n eller kusten, men här används det för att återge något mycket mer parisiskt och modernt: järnvägen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden