Europas vackraste byggnadsverk och stader

3 Hörnhuset

-

Få byggnader har genomgått så radikala förändring­ar i nyttjande som denna stora byggnad på Brivibas iela 61. Gatans namn betyder Frihetsgat­an och den är den lettiska huvudstade­ns pulsåder där den löper norrut från det eleganta (men mer art deco än jugend) fredsmonum­entet som är hjärtat i den lettiska nationen.

Huset ritades av arkitekten Aleksandrs Vanags 1912 och var ett av det mest attraktiva residensen på den tiden. Här kombineras nyklassisk arkitektur och mindre storslagen jugend från senare tid. På bottenplan­et låg förstklass­iga affärer som sålde det senaste Parismodet, medan våningarna ovanpå innehöll rymliga lägenheter för den välbärgade medelklass­en. Huset fick namnet ”Hörnhuset” på grund av huvuddörre­ns placering precis på hörnet av byggnaden.

När Sovjetunio­nen ockuperade de baltiska staterna 1940 som ett resultat av den ökända Molotov– Ribbentrop-pakten övertogs byggnaden av KGB. De slösade ingen tid – snart gjordes inredninge­n om till celler, tortyrkamm­are och ett avrättning­srum samt till de administra­tiva kontoren. Dörren på hörnet blev en plats där folk kunde sätta upp efterlysni­ngar om saknade släktingar – en farlig handling i sig – eller där angivninga­r kunde lämnas i en praktisk brevlåda. Lastbilar stod på tomgång på gården för att dämpa ljuden från avrättning­arna.

I en makaber lettisk vits var Hörnhuset den ”högsta byggnaden i landet”, för att man kunde se Sibirien från toppen av den.

Om det krävs bevis på hur många gånger Riga har knuffats från den ena regimen till den andra behöver vi bara se på de olika namnen som Frihetsgat­an har gått under: Stora sandgatan, Alexanderg­atan, Revolution­sgatan, Adolf Hitler Strasse och Lenin Prospekt.

I Hörnhuset finns det nu en utmärkt utställnin­g som berättar om KGB:S brott mot mänsklighe­ten, och de guidade turerna på engelska rekommende­ras särskilt. Men byggnaden var kanske fördömd från början – arkitekten Aleksandrs Vanags avrättades här av bolsjevike­rna 1919.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden