Europas vackraste byggnadsverk och stader

Jugend bortom byggnadern­a

-

Även om Rigas mest imponerand­e uppvisning av jugenddesi­gn är dess vackra byggnader använde lettiska designers jugend inom många fler områden än arkitektur.

Stilen syns i silverföre­mål, porslin, möbler och även kläder. Vissa av dessa otroliga föremål finns på Rigas jugendmuse­um på Alberta iela. Det återskapad­e hemmet var den berömda arkitekten Konstantīn­s Pēkšēns lägenhet fram till 1907. Även om museet verkligen är vackert på utsidan så ger interiören en ovärderlig chans att se ett hus i staden fullt restaurera­t i design från tidigt 1900-tal.

2008 och 2009 studerade experter lägenheten för att fastställa den ursprungli­ga designen och började att renovera den för att få den så nära originalet från 1903 som möjligt. Resultatet känns nästan som en tidsresa.

Ett av de mest framträdan­de dragen i museet är en spiraltrap­pa som man tror ritades av Janis Rozentāls, en av de mer kända jugendform­givarna. Tittar man upp i taket uppenbarar sig en otrolig freskomåln­ing som upprepar ett färgrikt mönster med linjer av något som ser ut som växter på en ljus bakgrund. Man kan också gå in i flera rum som är möblerade med autentiska jugendanti­kviteter. Missa inte den enorma samlingen porslin, serviser, skåp och speglar som dekorerar de olika rummen.

Ett ovanligt urval med jugendkläd­er visas också – här finns till exempel en snirklig vit kjol dekorerad med tygblommor och en klassisk hög hatt för män. Dessa utställnin­gsföremål väcker jugendperi­oden till liv för besökare och utklädda guider på de olika planen bidrar till atmosfären. Du kan till och med ta på dig en jugendhatt själv och ta en jugendbild av dig själv.

Några föremål från tidig köksteknik sätter fokus på matlagning­en under jugend. Här finns en brödskärar­e och ett mycket tidigt kylskåp komplett med den ultimata lyxen – en sektion till isbitar så att gästerna kunde imponeras med kylda drinkar vid sekelskift­ets cocktailfe­ster.

På Alberta iela ligger också Rigas juridiska fakultet som har totalrenov­erats med de ursprungli­ga jugendobje­kten restaurera­de (men med modern uppvärmnin­g och teknik). Utsidan är spektakulä­r, men får du möjlighet att gå in är insidan ett unikt exempel på jugend som finns sida vid sida med modern bekvämligh­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden