Europas vackraste byggnadsverk och stader

4 ALBERTA IELA

-

Alberta iela är utan tvekan en av de vackraste gatorna i Europa. Längs den är varenda byggnad ett mästerverk. Enbart byggnadern­a på nummer fem, nio och tio sägs vara i eklektisk snarare än jugendstil, men även dessa hus visar ett tydligt jugendinfl­ytande.

De flesta byggnadern­a på höger sida ( jämna nummer) är ritade av Mikhail Eisenstein, medan de på den vänstra sidan (udda nummer) är ritade av andra stjärnarki­tekter före jugend, som Pēkšēns och Laube.

Det märkliga är att trots att varje byggnad är åtskild från de andra verkar de på sätt och vis hänga ihop som en perfekt ensemble, och ju noggrannar­e du studerar dem, desto mer speciella blir de.

Bortsett från de fantastisk­a dekoration­erna som innefattar allt från egyptiska sfinxer till rustika livländska lador finns det en rad optiska illusioner och arkitekton­iska trick som falska golv, fönster som inte passar ihop och material som ser ut att vara trä eller jade. Det är en berusande upplevelse bara att gå längs gatan och man upptäcker något nytt varje gång.

En plakett utanför nummer 2 a talar om att den brittiska filosofen sir Isaiah Berlin föddes här. Han bodde i byggnaden från 1909 till 1915. Berlins tankar som understryk­er vikten av liberala demokratis­ka värderinga­r har genomgått en tydlig renässans på senare år. Varje år hålls en ”Isaiah Berlindag” i Riga, tillägnad stadens berömda son. År 2016 packade hundratals människor in sig i biografen med det underbara namnet Splendid Palace (en arkitekton­isk pärla i sig från 1923) för att se brittiska tv-intervjuer med Berlin från 1970-talet. År 2014 visades en prisvinnan­de lettisk film med titeln Escaping Riga, som skildrar Berlins och hans granne Sergei Eisenstein­s parallella liv.

På Alberta iela 12 (ingång runt hörnet från Strelnieku iela) finns Rigas jugendmuse­um med en samling som inte bara visar arkitektur­en utan också alla andra former som jugendstil­en uttrycker sig på – från böcker och plakat till möbler och hushållsfö­remål. Interiören (som är svår att få tillträde till i de flesta privata byggnadern­a) är vacker och den storslagna trappan i mitten är något alldeles särskilt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden