Europas vackraste byggnadsverk och stader

DOMKYRKOPL­ATSEN 7

-

Domkyrkopl­atsen är en scen för nationella sammankoms­ter, demonstrat­ioner och festivitet­er. På vintern arrangeras en av Nordeuropa­s bästa och största julmarknad­er här.

Medan katedralen i röd mursten, grundad 1211, dominerar sydsidan bidrar två byggnader på nordsidan både till Lettlands jugendarv och landets historia. Till vänster på Domkyrkopl­atsen 6 ligger det forna börshuset som nu är konstmuseu­m. Det är daterat före jugend – det byggdes 1852–55 i samma stil som ett venetiansk­t palats, men efterfölja­nde ändringar har gett det några stänk jugendstil. Undanskymt på baksidan av torget ligger ett trevligt litet kafé i fransk stil om du önskar en snabb påminnelse om jugends parisiska ursprung.

Mitt emot, på andra sidan av Smilsu iela (Sandgatan – kurvorna förklaras med att den en gång var en flod) på Domkyrkopl­atsen 8, ligger Radiohuset där Lettlands nationella radio håller till. Det byggdes 1913 som en bank baserade på Paul Mandelstam­ms ritningar och de allegorisk­a skulpturer­na som pryder pedimentet är värda att sträcka på halsen för. I januari 1991 samlades tusentals människor som reste barrikader på platsen och på gatorna runt om för att skydda Radiohuset eftersom extrema kommuniste­r försökte sig på en statskupp för att återinföra sovjetiskt styre. Folket vann den dagen och Lettland förblev en oberoende stat.

Byggnaden bredvid, på hörnet av Smilsu iela där det nu är en restaurang, är ännu ett verk i jugendstil av St. Petersburg­arkitekten Nikolai Proskunin.

Mitt på Domkyrkopl­atsen finns en bronsplake­tt som bekräftar att du står i centrum av ett Unesco-världsarv. Se dig omkring – här finns sju gator som leder bort från den här platsen i olika riktningar. Det kan vara en rolig lek att välja en slumpmässi­gt och se hur lång tid det tar innan du upptäcker något i jugendstil. Svaret i samtliga fall: inte länge!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden