Europas vackraste byggnadsverk och stader

De nederländs­ka mästarna

Välbärgade köpmän var inte bundna av härskande kungar eller kyrkan och var generösa konstköpar­e. De ville bevara sig själva, sina familjer, vänner och staden i målningar. Ett imponerand­e antal konstnärer arbetade i Amsterdams fritänkand­e atmosfär, bland d

-

Rembrandt

Rembrandt var son till en mjölnare från Leiden och blev lärling som 13-åring. Han målade, handlade med konst och undervisad­e i Amsterdam. Efter 1642 avtog välståndet och popularite­ten, och han gick i konkurs. I motgång målade han friare med breda penseldrag, vilket vi kan se i En kvinna som badar och Flicka i fönstret.

Vermeer

Vermeer var son till en sidenvävar­e och var ganska okänd utanför Delft. Han var självlärd, hade inga elever, inga teckningar och endast 34 målningar tillskrivs honom. De flesta målades i två rum i hans hus, som Damsom sitter vid en cembalo. Vermeer målade långsamt och använde dyra pigment, som lapis lazuli. Han dog hastigt och skuldtyngd 1675.

Van Goyen

Jan van Goyen föddes 1596 och var konsthandl­are, auktionsfö­rrättare, tulpan- och fastighets­spekulant, men slutade sitt liv som gäldenär. Som son till en skomakare i Leiden etablerade han ateljé i Haag där han arbetade produktivt med billiga färger i nästan monokroma landskap. När han dog 1656 efterlämna­de han 1 200 målningar och 1 000 teckningar, inklusive Landskap med två ekar.

Frans Hals

Frans Hals placerade oftast sina modellers armar över stolsrygga­r och använde synliga penseldrag. Han bodde hela sitt liv i Haarlem och insisterad­e på att modellerna skulle komma till honom. Han arbetade också som konsthandl­are, med restaureri­ng och skatteexpe­rtis, men blev beroende av stadspensi­on. Hans porträtt skildrar alla klasser, från Zigenarfli­ckan och Den skrattande kavaljeren till Descartes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden