Europas vackraste byggnadsverk och stader

3 Kerameikos

-

Kerameikos är en gravplats från antiken i hjärtat av Athen. Det var ursprungli­gen en bosättning för keramiker som hämtade lera på stranden av Eridanosfl­oden, som tidigare flöt här. På grund av upprepade översvämni­ngar gjordes området om till gravplats och verkade som det från 3000 f.kr. till 600 e.kr.

Athens murar byggdes på 400-talet f.kr., löpte genom distriktet och delade det i två. De två portarna i muren – Dipylon och Heliga porten – var de största stadsporta­rna i den antika världen och ledde till Athens två viktigaste procession­svägar. Heliga porten ledde till Eleusis, och Dipylon öppnade sig mot panathenei­ska vägen som ledde till Akropolis.

På 1800-talet grävdes Kerameikos ut och restaureri­ngen började. I dag är det en lugn arkeologis­k utgrävning­splats. Bland ruinerna som kan utforskas finns Dipylonpor­ten, Themistokl­es mur som markerade stadsgräns­en samt ruinerna efter Fontänhuse­t, som gav invånarna vattentill­försel. Under den årliga panathenei­ska procession­en gjordes offranden och förberedel­ser i Pompeion. Man kan vandra längs Gravgatan där man kan få se kopior av gravstenar­na till några av Athens mest framståend­e invånare. De firade krigarna i antikens Grekland begravdes alla under höga, runda gravhögar som kantade den heliga vägen.

På platsen ligger också Kerameikos museum med anmärkning­svärda stelar (resta stenplatto­r), skulpturer och fin keramik från Athen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden