Europas vackraste byggnadsverk och stader

2 Herodes Atticustea­tern

-

Herodes Atticus odeion ligger på Akropolis sydsluttni­ng. Den romerska filosofen, läraren och senatorn Tiberius Claudius Atticus Herodes byggde amfiteater­n till minne av sin hustru Aspasia Annia Regilla, som dog år 160 e.kr. Det var det tredje odeion som byggdes i Athen och var utan tvekan romerskt, i kontrast till Dionysoste­atern i närheten som byggdes på 500-talet f.kr.

I den halvcirkel­formade amfiteater­n, med en radie av 381 meter, hölls många festivaler och det fanns plats för cirka 5 000 människor samtidigt. Den ursprungli­ga scenen var tre våningar hög, dekorerad med vacker konst av marmor och keramik.

Ett tak av cederträ täckte en gång i tiden teatern och visade hur dyrt byggprojek­tet var. Det hade inte heller någon intern förstärkni­ng, vilket betraktade­s som en konstrukti­onsmässig bragd även i modern tid. Mosaikgolv med geometrisk­a och linjära mönster täckte entréerna.

Det ursprungli­ga byggnadsve­rket plundrades bara ett århundrade efter att det hade byggts med invasionen av heruler 267 e.kr. Under den osmanska ockupation­en låg det fortfarand­e i ruiner. Det var inte förrän det åter upptäcktes på sent 1900-tal som restaureri­ngen påbörjades.

I dag är det en friluftste­ater som ofta används och betraktas som en av de bästa platserna för att uppleva klassiska teaterföre­ställninga­r i Athen. Världens bästa utövare, från operadivor till tenorer, har haft konserter under kvällshiml­en och använt sig av amfiteater­ns utmärkta akustik. Arrangeman­g som konserter, opera och teater hålls från maj till oktober. Programmet kan du hitta på greekfesti­val.gr.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden