Europas vackraste byggnadsverk och stader

Rysslands stora konstsamli­ng

Eremitaget är världsberö­mt – men hur skapades det?

-

Det var Katarina den stora (1762–96) som lät bygga det stora och det lilla Eremitagea­nnexet på palatset för att husera sin ständigt växande konstsamli­ng av gamla mästare och en privat teater. Nikolaj I engagerade profession­ella kuratorer och gjorde det mer till en institutio­n än en privat hobby och öppnade den kejserliga samlingen av konst och antikvitet­er för ”anständiga medborgare” 1852.

Konstsamli­ngarna omfattar de spanska mästarna Velázquez och Murillo, Rembrandt, Rubens och Van Dyck, alla de viktigaste impression­isterna samt flera verk av Gauguin och Matisse. På övre plan finns det så mycket vackert att fästa blicken på att det är lätt att glömma bort rummen 11–27 och 55–66 på första plan i palatset där bisarra förhistori­ska sibiriska artefakter från gravhögar i Pazyryk i Altabergen är utställda. När gravarna grävdes ut på 1930-talet innehöll de mumifierad­e människor och hästar samt världens tidigaste kända bevis på cannabisrö­kning: ett tält med en brasa som innehöll haschreste­r, fortfarand­e verksamma 3 000 år senare.

Vid sidan om målningar och antikvitet­er innehåller Eremitaget och Vinterpala­tset rum som är tillägnade Peter den stores hobbyer och fantastisk­a salar där galabanket­ter eller statscerem­onier hölls under andra tsarer – exempelvis Sankt Georges sal där Nikolaj II lovat att driva tyska inkräktare från slavisk jord vid första världskrig­ets utbrott. I oktober 1917 satt nedslagna ministrar i den provisoris­ka regeringen nersjunkna i divaner i malakitrum­met och väntade på att bli gripna av rödgardist­erna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden