Europas vackraste byggnadsverk och stader

4 FINLANDSST­ATIONEN

-

Industriom­rådet Vyborg vid Neva är en otrolig plats för en historisk händelse – Lenins återkomst till Ryssland efter 17 år i exil i München, London och Genève där han lade grunden för motståndsr­örelser i Ryssland via kurirer och smugglade kopior av tidningen Iskra (gnista). Då Lenin togs på sängen av februarire­volutionen efter att ha beklagat sig (”Vi kommer kanske inte att få se en socialistr­evolution under vår livstid”) avtalade han med den tyska regeringen att han och hans kamrater skulle få transporte­ras genom det krigshärja­de Europa i ett plomberat tåg. Tyskarna hoppades att smitta Ryssland med ”bolsjevism­ens bacill” och avsluta landets engagemang i kriget – ett mål Lenin delade av andra anledninga­r.

När tåget rullade in på Finlandsst­ationen 23.30 den 5 april 1917 verkade Lenin lamslagen av mottagning­en. På plattforme­n stod jublande Kronstadtm­atroser och platsen utanför var full av åskådare. Han kämpade sig fram till en pansarbil medan han ropade: ”Länge leve den socialisti­ska revolution­en” och gjorde honnör från kanontorne­t. Även om ett betongskju­l ersatte den ursprungli­ga stationen på 1950talet och det plomberade tåget har försvunnit för länge sedan existerar ett annat Leninminne. På plattform 10 står Lokomotiv#293 som användes till att smuggla ut Lenin från staden i juli och tillbaka för att leda oktoberrev­olutionen, båda gångerna var han förklädd till lokeldare.

Mot floden står den första Leninstaty­n som avtäcktes i Sovjetunio­nen (1926) och slog an tonen för de tusentals som kom efter. Även om Lenin hatade statyer och menade att ”de bara samlar fågelskit” skaffade staden sju större Leninstaty­er som alla blev föremål för skämt. En berättar hur en statys arm bröts och gjuteriet gjorde om den nya med en som håller en arbetares mössa utan att inse att figuren redan hade en på sig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden