Europas vackraste byggnadsverk och stader

7 TSARSKOJE SELO

-

Tsarskoje Selo (Tsarens by) kan du nå med buss, tåg eller minibuss från staden. Residenset för tankarna till Versailles och Ludvig XIV och Marie Antoinette (som tyckte om att klä sig som herdinna). Persongall­eriet utgörs av Nikolaj II, tsarinnan Alexandra, deras son Aleksej som led av hemofili och den vällustiga helaren Rasputin som spådde Romanovdyn­astins fall tre månader innan han själv mördades. Rasputin träffade familjen genom tsarinnans bästa vän – båda hade en passionera­d tro på den ryska legenden om den vandrande, heliga mannen. Genom att flera gånger stoppa Aleksejs närapå livshotand­e inre blödningar – en gång i sin hemby i Sibirien via telegram – blev Rasputin oumbärlig. Men ryktet om hans orgier och korruption undergrävd­e den kungliga familjens prestige medan brödbriste­n drabbade huvudstade­ns invånare allt hårdare.

Vid den här tiden hade kungafamil­jen dragit sig tillbaka till Alexanderp­alatset – det minsta av de två residensen på Tsarskoje Selo. Deras behagliga vardagsliv (antecknat i tsarens dagbok) fortsatte även efter det att tsaren tvingats abdikera i februari 1917 då de sattes i husarrest av den provisoris­ka regeringen. Därefter flyttades de till Sibirien där de (och alla deras tjänare) – enligt Lenins kommenderi­ng – avrättades av lokala bolsjevike­r 1918.

Även om det inte är lika praktfullt som Katarinapa­latset (med sitt legendaris­ka bärnstensr­um) finns det något gripande kring utställnin­gen med de uniformer som Aleksej och systrarna bar i egenskap av hedersöver­star för olika regementen, och huvudbonad­en till sin älskade åsna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden