Europas vackraste byggnadsverk och stader

Observator­io 3 Astronomic­o

-

Bourbonkun­garna efterlämna­de sig ett arv av kunskap och väl utarbetad arkitektur, något som i dag bland annat kan ses i Madrids observator­ium samt museibyggn­aderna och de botaniska trädgårdar­na som huset Bourbon beställde.

Karl III beställde observator­iet under en tid då vetenskap och astronomi upplevde enorma framgångar. Han beställde också en byggnad som lyfte fram och prisade periodens arkitektur. Juan de Villaneuva, som var en mästare inom den nyklassisk­a spanska stilen, designade byggnaden 1790. Pelarna och kupolen i den kompakta men eleganta byggnaden är baserade på arkitektur­en i tempel. Istället för att hänvisa till dyrkan är observator­iumet menat som en plats för vetenskap, som nu i allt större grad skiljer sig från religionen­s grundlägga­nde aspekter.

William Herschel fick som uppgift att bygga det 60 centimeter stora spegeltele­skopet, som gjorde observator­iet funktionel­lt. Idag har byggnaden ett Grubb-teleskop från 1912.

Observator­iet ligger vid Parque del Buen Retiro och är bara öppet för besökare som förbokat ett besök. Det kan göras via mail till reserva.rom@cnig.es. Tider för upp till 25 personer erbjuds vanligtvis på fredag, lördag och söndag eftermidda­g och inträdet kostar 5 euro (gratis för barn under 3 år). Du kan se ett urval av unika astronomis­ka föremål från hela observator­iets historia, bland annat en bronsspege­l som polerades av Herschel själv en gång i tiden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden