Europas vackraste byggnadsverk och stader

PARQUE 7 DEL BUEN RETIRO

-

På helgerna kommer det många besökare till den här parken och det är av goda skäl. Den är enorm och täcker omkring 142 hektar. Parken är en grön oas för de av stadens invånare som bara har en balkong till utomhuspla­ts. Parken kallas ofta för ”stadens lungor”.

Parken har dock bara varit öppen för allmänhete­n i lite mindre än 150 år. Innan dess var det endast kunglighet­er som hade tillgång hit. Filip IV tänkte ut och designade parken under mitten på 1600-talet, men saker och ting blev lite annorlunda när Filip V kom till makten under 1700. Filip, som utan tvekan var inspirerad av Versailles storhet (på samma sätt som med det kungliga slottet), bestämde sig för att det skulle läggas till en parterr. Detta skulle bli att sticka ut som den enda franska trädgården i Buen Retiro- parken. Idag ligger parterret i parkens västra del, med skulputure­r och många välskötta, låga häckar.

Bourbon-kungarna fortsatte att använda trädgårdar­na och Ferdinand VI beställde ett nytt slott, för att ersätta det som byggdes under Filip IV. Ferdinands nya slott brann emellertid ned och gjorde hans ansträngni­ngar meningslös­a.

Ett av parkens mest populära områden är insjön, där det går att hyra roddbåt (var beredd på en väntetid på upp till 30 minuter eller mer när det är som mest besökare). Byggnaden Crystal Palace byggdes under 1887 och är baserad på byggnaden i London med samma namn. Här hålls det ofta konstutstä­llningar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden