Europas vackraste byggnadsverk och stader

Ett delat Europa

Ett besök i Berlin är inte komplett utan ett besök vid det som återstår av Berlinmure­n.

-

Muren restes av det östtyska styret en söndagsmor­gon 1961 och omslöt helt och hållet de brittiska, franska och amerikansk­a ockupation­szonerna i Västberlin. Den skulle stoppa strömmen av östtyska medborgare som flydde till väst. Man uppskattar att 2,7 miljoner östtyskar flydde mellan 1949 och 1961, och många gjorde det genom Västberlin.

Två viktiga delar av muren står kvar än idag – East Side Gallery samt Minnes- och dokumentat­ionsscentr­et för Berlinmure­n i Bernauer Strasse. Den första ligger precis vid floden Spree och står som ett enormt frilufsgal­leri med 1,3 kilometer långa väggmålnin­gar och graffiti. Missa inte den legendaris­ka bilden av de två östliga ledarna Brezjnev och Honecker som kysser varandra. Den senare delen av sträckan har den återskapad­e ”dödsremsan”, som bland annat har ett ursprungli­gt Ddr-vakttorn som köptes på ebay.

Det går inte att överdriva vikten av Bernauer Strassedel­en av muren. Murens första kända offer dog på denna gata i augusti 1961. Det var en 58 år gammal kvinna vid namn Ida Siekmann, som avled efter att hon hoppat från ett fönster från en lägenhet i öst och inte överlevde fallet. Det grävdes tio flykttunnl­ar i området, bland annat den legendaris­ka Tunnel 57, där 57 människor smugglades genom under oktober 1964. Korsningen mellan Bernauer Strasse och Brunnenstr­asse är också där gränsvakte­n Conrad Schumann gjorde sitt eleganta ”hopp till frihet”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden