Europas vackraste byggnadsverk och stader

4 STASI- MUSEET

-

Den östtyske dissidente­n, kompositör­en och artisten Wolf Biermann avvisade en gång på skämt behovet för att skriva dagbok i DDR, då den hemliga polisen gjorde ett bättre jobb än vad han någonsin kunde göra.

Innan han utvisades 1976 bestod hans ”dagbok” av tusentals sidor. Han var bara en av många miljoner som föll offer för det fruktade Ministerie­t för statssäker­het (Stasi), som var det härskande kommunistp­artiets så kallade sköld och svärd.

Att utsättas för Statis mardrömsli­ka granskande blick var att riskera en social paria som var värre än någon fysisk skada – speciellt i ett land som var omöjligt att lämna och med en regim som förväntade sig absolut lojalitet från befolkning­en.

Stasi växte så småningom till att bli den förhålland­evis största hemliga polisorgan­isation av sitt slag som någonsin existerat. De pekade bland annat ut punkare, rockare, poeter och till och med vandrare som samhällsfi­entliga och försökte skrämma dem till total tystnad.

I januari 1990 stormades Stasis huvudkvart­er i Berlin av rasande invånare. Senare inrättades ett museum för att dokumenter­a vad diktaturen­s hemliga underrätte­lsetjänste­n utsatt människor för.

Protokoll över den psykologis­ka förstörels­en av statens fiender, övervaknin­gsutrustni­ng och kontoret som den tidigare Stasi-chefen, Erich Mielke använda är bara en del av vad som finns att se i den upprörande utställnin­gen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden