Europas vackraste byggnadsverk och stader

9 CARACALLAS TERMER

-

Caracallas termer var en gång i tiden den största offentliga badanläggn­ingen i Rom, men ligger i ruiner i dag. Badet byggdes på tidigt 200-tal och byggarbeta­rna var fångar från Septimius Severus skotska fälttåg. Anläggning­ens enorma storlek vittnar om deras slit. Badet visade prov på mästerlig ingenjörsk­onst och erbjöd bad i ljummet, kallt eller varmt vatten. Dessutom fanns en simbassäng i olympiadst­orlek. Badhuset försågs av en specialbyg­gd akvedukt, Aqua Antoninian­a, och 1 600 människor kunde bada samtidigt.

Den omfattande anläggning­en innehöll också massage, butiker, träningsru­m och bibliotek. I denna jättelika byggnad kunde invånarna umgås, slappna av och ge kropp och själ energi – och slösa pengar.

Badet var rikt utsmyckat med marmor och målad mosaik. En del finns fortfarand­e kvar, men åtkomsten är begränsad för besökare. De klassiska statyerna som en gång stod runt anläggning­en har flyttats till museer runt om i staden. Även Vatikanen har några i sin museisamli­ng. Det har gått cirka 1 300 år sedan den gotiska krigaren stängde badet för alltid. I dag är det en populär turistattr­aktion, och bland ruinerna arrangeras regelbunde­t konserter och olika kultureven­emang. Det glansfulla Teatro dell’opera di Romas sommaroper­aprogram är ett exempel.

”Byggarbeta­rna var fångar från Septimius Severus skotska fälttåg.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden