Europas vackraste byggnadsverk och stader

Paris under la belle époque

Staden var full av liv, men kunde också visa fram en mörkare sida.

- AV MARIAN JONES

Bilderna av Paris som många bär med sig är ofta från La belle époque, den gyllene perioden med fred, blomstrand­e konst och tekniska framsteg som varade från 1871 till 1914. Det är epoken då Eiffeltorn­et och Gard’orsay byggdes, då målningar som Renoirs Bal Dumoulinde­lagalette målades och Toulouse-lautrecs ikoniska plakat skapades, och då staden, mer än någonsin förr eller senare, hade rykte om sig att vara världens nöjescentr­um – oavsett om det handlade om de dansande flickorna på Folies-bergère eller bröderna Lumières tidiga biograf.

År 1871 var Frankrike redo för nystart. Fransmänne­n hade lidit nederlag i det fransktysk­a kriget och det blodiga upproret, känt som Pariskommu­nen, hände samma år. Paris startade året 1871 under belägring, omgivet av tyska trupper. Inne i staden försökte franska nationalga­rdet och därefter grupper av nyligen radikalise­rade arbetare, så kallade kommunarde­r, att ta kontrollen. Båda slogs brutalt ned, särskilt under en vecka i maj som går under namnet ”la semaine sanglante” (den blodiga veckan). Denna turbulenta period, hemsk som den var, skulle bli den sista på mer än 40 år utan blodbad i Paris, och slutet på den blev början på La belle époque.

Snart kom viktiga framgångar inom teknik, vetenskap, måleri, litteratur och musik. Paris blev en glädjefyll­d stad, glittrande – men också lite vulgär. Paris under La belle époque var staden där konstnär samlades på Montmartre, där kafé-chansoner skrevs av kompositör­er och där de berömda kabaréerna Moulin Rouge och Folies-bergère öppnade. Escoffier var kökschef på Ritz och den parisiska modeindust­rin tog fart på allvar.

Konstnärer, intellektu­ella och författare vallfärdad­e till denna bohemiska knutpunkt, där de umgicks med arbetarkla­ssen och njöt den pråliga atmosfären. År 1900 fanns mer än 40 lokaler för kabaré, opera, teater och andra föreställn­ingar. ”Maisons closes” ( bordeller) förekom också, och några av artisterna jobbade även där. Censurlags­tiftningen lättades 1881 och den allmänna atmosfären av ”joie de vivre” (livsglädje) hade en skuggsida.

Inom konsten grydde en upprorsand­a. Impression­istmålarna gick nya vägar, både med sitt val av tema – att dokumenter­a den sorglösa glädjen i gatulivet i Paris – och tekniker. Musiker som Debussy och Ravel var kontrovers­iella. De var en del av Montmartre­s gatubild och komponerad­e verk som vi fortfarand­e lyssnar på i dag. I maj 1913 hände något som understryk­er uppstående­lsen som vissa avantgardi­stiska konstnärer orsakade. Under Ballets Russes framförand­e av baletten till Stravinski­js Våroffer i Théâtre des Champs-élysées utbröt kalabalik bland publiken för att de kände sig grovt kränkta av de oväntade vändningar­na i musiken och av Djagilevs koreografi.

Det gjordes också stora tekniska framsteg. Eiffeltorn­et byggdes till Världsutst­ällningen i Paris 1889, för att visa världen vad franska ingenjörer kunde uträtta, och den första tunnelbane­linjen i Paris (Porte Maillot– Porte Vincennes) kom efter, år 1900. Hector Guimard designade stationsne­dgångarna i jugendstil, och man ser fortfarand­e över 80 av dessa i Paris i dag. Järnvägen utvidgades också kraftigt, och välsituera­de parisare kunde nu enkelt resa till Biarritz, Deauville eller Rivieran.

Det var dock inte en gyllene epok för alla. Om detta var perioden då champagnen flödade fritt, var det också tiden då konsumtion­en av absint gjorde stor skada. En studie av parisarna från 1882 konstatera­de att medan 27 procent var över- eller medelklass levde de övriga 73 procenten i fattigdom. Émile Zolas romaner Nana och Germinal skildrar svårighete­rna med arbetarkla­sslivet

med deprimeran­de realistisk­a detaljer, och det finns antydninga­r i målningarn­a från den tiden att livet kunde bli förstört mitt i allt det roliga. I Edgar Dégas målning I ett kafé – med undertitel­n Absinten – framställe­r han två ensamma gestalter, båda försjunkna i dystra tankar, på ett nedslitet kafé i Pigalle vid foten av Montmartre. La belle époque var inte bara glädjens tid.

Det fanns skandaler också, varav den mest kända är Dreyfusaff­ären. År 1894 dömdes en judisk artillerik­apten, Alfred Dreyfus, för högförräde­ri, anklagad för att ha läckt hemlighete­r till tyskarna. Han degraderad­es och deporterad­es till Djävulsön – ett fängelse utanför Franska Guyanas kust – på livstid. Han hade hela tiden hävdat sin oskuld, och till slut visade en lång och noggrann undersökni­ng att en annan officer var den verkligt skyldige. Skandalen splittrade det franska samhället, och i dag är den en påminnelse om att La belle époque inte bara var en strålande epok.

Ingenting varar ju för evigt. När första världskrig­et bröt ut förändrade­s allt. Underhålln­ingen avtog, nöjeslokal­er stängde och ljusen släcktes både bildligt och bokstavlig­t. Det är inte så konstigt att vi tittar tillbaka på åren då Paris för det mesta var fredligt och betraktar tiden som en epok som förtjänar sitt glamorösa namn: La belle époque.

”Om detta var perioden då champagnen flödade fritt, var det också tiden då konsumtion­en av absint gjorde stor skada.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden