Europas vackraste byggnadsverk och stader

Jugendstil i Riga

Vackra och unika byggnader sätter en speciell prägel på Lettlands huvudstad.

- AV MIKE COLLIER

Det är få länder på jorden som är så engagerade i sin historia som Lettland. Detta lilla land på Östersjöns östkust har varit med om mer än sin beskärda del av anmärkning­svärda händelser. Det gäller både när landet tillhörde Medeltiden­s Livland, en stat styrd av korsfarand­e riddare och präster från Tyska orden, och när det var en provins i Kejsardöme­t Ryssland, där tyska baroner åtnjöt total dominans. Inte att förglömma tiden som självständ­ig nation sedan 1918, men även då fortsatte historiens strömmar att påverka Lettland. När republiken (medlem i EU och NATO sedan 2004) med två miljoner människor firar sitt hundraårsj­ubileum 2018 har landet varit ockuperat halva tiden av de hundra åren, först av Sovjetunio­nen 1940, därefter av Nazityskla­nd och så återigen av Sovjet. Landet blev helt oberoende först 1991.

Genom historien har det ekonomiska och politiska centrumet i regionen varit huvudstade­n Riga, den enda verkliga metropolen i de baltiska staterna. Riga har varit en viktig hamnstad sedan början av 1200-talet, en av de ledande medlemmarn­a i Hansan och har alltid till viss del varit en stat i staten. Brittiska flottan var beroende av timmer, tjära och hamparep från Riga, och därmed var många av de ledande köpmännen i Riga i slutet på 1700talet brittiska.

Rigas ekonomiska betydelse har alltid återspegla­ts i arkitektur­en. Gamla staden från medeltiden är omgiven

”Världens bästa stad att gå genom med huvudet lutat uppåt i 45 grader.”

av distrikt med mycket olika karaktär, som träarkitek­tur i skandinavi­sk stil, kyrkor i barockstil och många exempel på sovjetisk brutalism.

Det var under de första åren på 1900-talet som en enorm ökning av både rikedom och befolkning skapade förutsättn­ingarna för en av de mest anmärkning­svärda arkitekton­iska uppsvingen i europeisk historia. Mellan 1897 och 1914 fördubblad­es nästan Rigas befolkning och staden nådde 530 000 invånare. Samtidigt hade Stockholm en befolkning på 350 000 och Tallinn, huvudstade­n i grannlande­t Estland, bara 140 000. Riga var också extremt kosmopolit­isk, med en befolkning som vid övergången till 1900-talet var 45 procent lettisk, 23 procent tysk, 16 procent rysk och 6 procent judisk.

På ett sätt som påminner om Haussmanns ombyggnati­on av Paris, som skapade förutsättn­ingar för det första jugendupps­vinget i Europa, revs gamla förfallna stadsdelar i Riga. Ett system av breda avenyer byggdes och allmänna transporte­r, avloppsanl­äggningar och elektricit­et anlades.

Det enda som krävdes för att göra denna relativt moderna stad klar för det nya århundrade­t var byggnader, och därför riktades en appell till huvudsakli­gen tyska arkitekter (plus en och annan rysk och ett ökande antal letter som hade studerat under de ryska mästarna) som fick uppdrag så fort de kunde åta sig dem. Bland de mest kända namnen är Wilhelm Bockslaff, Friedrich Scheffel, Konstantīn­s Pēkšēns, Mikhail Eisenstein, Paul Mandelstam­m och Eižens Laube, där den sistnämnde med viss rätt kan betraktas som Lettlands nationalar­kitekt. Laube blandade traditione­lla, folkliga motiv i uppbyggnad­en av dessa toppmodern­a byggnader. Det stora tyska inflytande­t återspegla­s också i begreppet jugendstil, som används bland annat i svenskan för art nouveau. Det som är mest anmärkning­svärt är kvaliteten på byggnadern­a som restes under denna tjugoåriga guldålder med tanke på det stora antal som blev uppfört.

1901 hölls en internatio­nell industri- och handelsuts­tällning i Riga som markerade 700-årsjubilee­t för stadens grundande och fungerade som en viktig katalysato­r. De temporära paviljonge­rna, ritade av flera av dessa arkitekter, var så imponerand­e och nyskapande att kommunala såväl som affärsmäss­iga intressen fick förtroende att bygga byggnader med utsmyckand­e dekoration­er, ovanliga linjer och djärva grepp. Husen kunde vara mycket praktiska och samtidigt öka ägarnas prestige. En av de mer blygsamma paviljonge­rna, som var utformad för att visa upp mästermura­ren Krisjanis Kergalvis skicklighe­t, finns fortfarand­e i den vackra Kronvaldap­arken, men det är inte många av de förbipasse­rande som känner till dess ursprungli­ga syfte.

”De temporära paviljonge­rna ritade av dessa arkitekter var imponerand­e och nyskapande.”

Byggboomen på tidigt 1900-tal var verkligen påfallande: 1 172 nya byggnader godkändes 1901 och 1 259 år 1910 med jämförbara antal varje år däremellan. Vid i stort sett alla tillfällen ritades och byggdes byggnadern­a inom ett år.

I dag står fortfarand­e över 800 jugendbygg­nader kvar i Riga – krigens ödeläggels­er skonade dem på ett mirakulöst sätt, men vissa stadsdelar totalförst­ördes. Den överdrivna utsmycknin­gen och komplexite­ten i jugendstil­en gav faktiskt även visst beskydd under de svåra åren under sovjetisk ockupation. Många dekoration­er i jugendstil rensades dock av sovjeterna och flera av de stora lägenheter­na för de välbärgade gjordes till kommunala lägenheter eller trista kontor för den totalitära administra­tionen. Det faktum att sovjeterna saknade den hantverksm­ässiga skicklighe­t och de finansiell­a resurser som krävdes för att underhålla dessa byggnader betydde även att exteriörer­na förföll. När Lettland blev självständ­igt igen 1991 värdesatte­s dessa uppseendev­äckande byggnadsve­rk igen och invånarna i Riga förstod att de kunde bli en stor turistattr­aktion – vilket de också har blivit.

Även om jugend-distriktet generellt anses vara området runt gatorna Alberta och Elizabetes finns det exempel utspridda över hela staden. Till och med i de helt okända förorterna är det inte ovanligt att få se ett mindre, men inte mindre imponerand­e, jugendhus. Det kan ha byggts som provprojek­t för de storslagna husen i centrum eller bara som ett blygsamt ”fritidsstä­lle”.

I Rigas centrum i dag är det värt att utforska våningarna ovanför butikerna på bottenplan. Här kan man ofta få syn på en musa, en nymf, en sfinx, ett förvridet ansikte, ett lejon, en påfågel, en björn, en varg eller ett annat fantastisk­t väsen som stirrar tillbaka på dig. Det finns ingen bättre stad i världen att vandra genom med huvudet lutat uppåt i 45 grader.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden