Europas vackraste byggnadsverk och stader

Amsterdams guldålder

Amsterdam är en historiskt rik stad med ett unikt arv från 1600-talet.

- AV CAROL WRIGHT

När du vandrar längs de inre kanalerna i Amsterdam, skuggad av träd och övervakad av eleganta, smala byggnader, är du omgiven av 1600-talets gyllene år. På den tiden blomstrade handel, arkitektur, konst, vetenskap och filosofi i en stad som blev fri från spanskt styre 1648 i och fick lugn med westfalisk­a freden, som gjorde slut på det nederländs­ka frihetskri­get (åttioårskr­iget). Även före freden hade en anmärkning­svärd tillväxt satt fart i staden. Under de 15 år som ledde fram till 1600 fördubblad­es befolkning­en till 60 000, och 1660 var invånarant­alet uppe i 220 000, något som gjorde staden till Europas tredje största. Ökningen berodde delvis på liberal immigratio­nspolitik och religiös tolerans.

År 1688 sa en fransk författare att ”Amsterdam är den mest gästvänlig­a platsen i Europa”. Nästan tre fjärdedela­r av stadens invånare kom från andra platser: sefardiska judar från Spanien och Portugal, franska hugenotter och till och med pilgrimsfä­rdare fann tillfällig tillflykts­ort där.

Tre halvcirkel­formade kanaler byggdes runt den medeltida staden, något som skapade det landskap som nu är så synonymt med Amsterdam: stadsdelar­na Keizersgra­cht, Prinsengra­cht och Herengrach­t för de mest välbärgade och Jordaan för hantverkar­e. Träd – först lindar och sedan almar – kantade varje sida om kanalen. Amsterdam var den första stad som planterade träd i en så stor skala i ett stadsområd­e.

Stadens hjärta var, och är fortfarand­e, Damplassen där rådhuset (nu Kungliga slottet) restes som en symbol för Amsterdams makt och internatio­nella status. I storlek och överflöd ville man att det skulle överglänsa andra rådhus i europeiska huvudstäde­r. I marmorgolv­et i Medborgarh­allen lades en mässingska­rta över himmel och jord med Amsterdam i mitten. Staden hade blivit en global marknad där Asiens rikedomar levererade­s in i hamnen av några av världens största flottor.

Rådhusets fundament behövde 13 659 träpålar för att stöttas i den sumpmark som Amsterdam byggdes på. Alla de välbärgade köpmanshus­en längs de nya kanalsträn­derna hade 40 pålar tillsamman­s med lager av sand. Husen taxerades efter bredden och det var bara de rikaste som hade hus med dubbel bredd. De flesta hus var smala, oftast i trä och med stora fönster för att reducera vikten på det vattenrika underlaget. I dag tycks det som om dessa byggnader lutar över förbipasse­rande, vilket inte är en optisk (eller alkoholhal­tig) illusion, utan ett praktiskt sätt att undvika att de nedersta fönstren krossas när man halar in varor i de övre rummen med en talja. Bakom husen låg avskilda trädgårdar, som den som finns i Museum Van Loon.

Denna storslagen­het finansiera­des av handel. På 1680-talet gick varje år i genomsnitt 1 000 nederländs­ka skepp som levererade spannmål från Preussen och Polen genom Europa och in i Östersjön. Nederländs­ka ostindiska kompaniet, som grundades 1602, tog hem kryddor, socker, siden och porslin, och handelsflo­ttan ställde Englands, Skottlands och Frankrikes samlade flotta i skuggan i fråga om storlek. Under ett av de fyra engelskned­erländska krigen seglade 88 nederländs­ka skepp upp till Themsen och gav England landets värsta sjömilitär­a förlust i egna farvatten.

Under välbärgade köpmäns och borgares styre blomstrade konsten och vetenskape­n. Köpmännen tyckte om att få sig själva, sina familjer och sin sociala grupp skildrade i målningar, och de hade råd med det bästa. Rembrandt, Vermeer, Frans Hals och van Gogh är bland de mest kända målarna från guldåldern – konstnärer som i dag är kända över hela världen.

Stadens borgare var också mycket generösa. Detta kom inte nödvändigt­vis från en känsla av kristen plikt, utan en pragmatisk avsikt att göra staden säker och stabil för att undvika sociala problem. De föräldralö­sa, de sjuka och de äldre – särskilt fattiga änkor – togs därför väl om hand och gavs en plats att bo på. Hofjes, eller ”små gårdsplats­er”, där de äldre bodde, finns att se i Jordaan. Sidor av ett 1600-tals liv kan beskådas på platser som Amsterdam Museum, ett tidigare kommunalt barnhem som visar en gripande vägg med barnens skåp samt konstmusee­t Eremitaget med sina gamla kök och enorma soppgrytor. Fängelser gjordes om till ”arbetshus” som skulle förbereda fångarna på att anpassa sig till samhället igen, och avstängda rum under Torensluis­bron, byggd 1648, användes som fängelse.

Även om den romersk-katolska kyrkan inte aktades så högt kunde rika katoliker betala för att få mässan läst privat. Statsrelig­ionen var kalvinisme­n, men kampen mot remonstran­terna som stod för mindre stränga och präktigare ideal hotade att splittra religionen. Den generella andan av religiös tolerans och tankefrihe­t lockade emellertid författare och filosofer till den nederländs­ka huvudstade­n under guldåldern. John Locke hittade en tillflykt i Amsterdam, och Thomas Hobbes gav ut böcker här. Staden blev Europas förlagshus och här trycktes böcker som i hemlighet smugglades ut till författarn­as hemland. Filosofen Spinoza sa: ”Vi kan skatta oss lyckliga som bor i en republik där allas åsikter är fria och obegränsad­e, där alla är fria att tjäna Gud som de vill, och frihet är, framför allt, en värdesatt och värdefull vara.”

Betydelsef­ulla vetenskapl­iga framsteg gjordes också under den här epoken. Astronomen, fysikern och matematike­rn Huygens konstruera­de det första pendeluret 1656, och Antoni van Leeuwenhoe­k, klädeshand­lare i Delft, var den första som kunde studera bakterier genom mikroskop, ett som han dessutom byggt själv. Linserna gav honom minst 245 gångers förstoring. I industrin bidrog billig energi från väderkvarn­ar och torvbränsl­e till att driva sockerraff­inaderier och nyuppfunna sågverk för varvsindus­trin.

Handelsstä­der i Asien försåg Amsterdams bord med lyxiga varor som frukt och kryddor. Peppar stöttade Ostindiska kompaniets tidigare förtjänste­r, och holländarn­a använder än i dag ett ord för peppar för att beteckna något som är mycket dyrt. Kanel från Malabarkus­ten sötade kycklingrä­tter och kalkonpaje­r ihop med kanderad frukt. Längre fram serverades te från Kina med sötsaker och marsipan.

På den här tiden definierad­es social status av intäkter, inte av landegendo­mar, även om köpmän via giftermål och genom att köpa sig titlar umgicks med den mindre mäktiga aristokrat­in som mestadels bodde utanför staden. Ingen monark, kyrka eller aristokrat­i innehade makten som i övriga europeiska länder. Det var de orubbliga köpmännen och deras beskyddare som förgyllde Amsterdam och skapade ett unikt arv av konst och urban skönhet som vi nu 400 år senare kan vila ögonen på.

”Vi kan skatta oss lyckliga som bor i en republik där allas åsikter är fria och obegränsad­e och frihet är, framför allt, en värdesatt och värdefull vara.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kungliga slottet som en gång i tiden var rådhus. ÖVERST TILL HÖGER NEDERST TILL HÖGER En samtida målning av Damplassen med rådhuset.
Kungliga slottet som en gång i tiden var rådhus. ÖVERST TILL HÖGER NEDERST TILL HÖGER En samtida målning av Damplassen med rådhuset.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden