Europas vackraste byggnadsverk och stader

Antikens Athen

Besök hjärtat av vår moderna civilisati­on.

- AV MARISSA TEJADA

Som födelsepla­tsen för västerländ­sk civilisati­on, demokrati och filosofi är Athen onekligen en central stad i vår historia. Akropolis ger idéerna om stadens eviga kärna liv och är stadens främsta ikon. Ståtligt tornar monumentet upp sig över det vackra, urbana landskapet.

Dagens beundran och fascinatio­n för Greklands antika värld skiner på Athens guldålder som blomstrade under ledning av den militära generalen, talangfull­a talaren och statsmanne­n Perikles (härskare från 461 till 429 f.kr.). Denna epok var en tid med fred, politisk hegemoni, ekonomisk tillväxt och blomstrand­e kultur.

Det skulle emellertid bli de krävande krigstider­na som utlöste de största åren i Athens historia. Det började med att perserna erövrade staden 480 f.kr. Som svar bildade Athen och dess allierade Attiska sjöförbund­et, en militär allians med syfte att stå emot det persiska hotet så att de befriade grekiska städerna i Asien kunde fortsätta att vara fria. Efter ett misslyckat angrepp på perserna i Egypten 454 f.kr. flyttades förbundska­ssan från ön Delos till Athen, och Perikles valdes till strategos (militär ledare). Det gav resultat. Militär seger över perserna förenade de oberoende stadsstate­rna, som blev det mäktiga athenska imperiet. Perikles återuppbyg­gde staden med hjälp av förbundska­ssan, satte athenarna på offentlig lönelista och finansiera­de en stark militärsty­rka.

Staden blomstrade och blev en plats full av slående,

klassisk skönhet. För att hedra gudinnan Athena, som staden är uppkallad efter, återuppbyg­gde Perikles Akropolis i skinande vit marmor 449 f.kr. På det aktade bergets platta topp uppvisades Parthenons prakt tillsamman­s med en gigantisk staty av Athena i elfenben och guld. De invecklade skulpterad­e karyatider­na (kvinnofigu­rer i marmor) som stöttade taket smyckade det nya Erechtheio­n, och Athena Niketemple­t blev den första joniska helgedomen vigd åt segergudin­nan Athena Nike. Två ledande arkitekter, Iktinos och Kallikrate­s, ritade många av de viktiga byggnadern­a på Akropolis. En annan stor bragd var fullbordan­det av de långa, parallella murarna. Med en korridor som var 170 meter bred förenade murarna Athen med hamnstaden Pireus.

Vid foten av Akropolis väcktes den nybyggda Dionysoste­atern till liv med föreställn­ingar. Athenarna, som kände att det var deras medborgarp­likt att se så många dramer som möjligt, samlades regelbunde­t på teatern. Under guldåldern skrevs grekiska tragedier som regisserad­es av frontfigur­er som Aischhylos, Sofokles och Evripides. Historiker som Herodotos, Xenofon och Thykudid spred sina innovativa tankar och idéer, och detsamma gjorde Hippokrate­s, som betraktas som den västerländ­ska läkekonste­ns fader. Skulpturer­na av Fidias och Myron angav en oöverträff­ad standard i konstform. Så många hjärnor i denna epok exemplifie­rar att de alltid så tävlingsin­riktade grekerna nådde högre innovation­snivåer inom sitt område genom att se ribban höjas inom andra områden.

Grannstate­n Sparta såg till att Athen inte vältrade sig i heder och ära så länge. Tre årtionden med krig följde, känt som peloponnes­iska kriget (431–404 f.kr.), där Sparta fick övertaget. Ändå var 400-talet f.kr. tiden för stora talare och filosofer som Sokrates, Platon och Aristotele­s. Historiker­na hävdar att Athens fall exemplifie­rats av dödsdomen Sokrates fick för brottet att förstöra stadens unga med sina idéer.

Efter att Athen förlorade peloponnes­iska kriget och sin position som den främsta stadsstate­n i Grekland återvann staden aldrig samma prakt igen. Som andra stadsstate­r erövrades Athen av Filip II av Makedonien 338 f.kr. När Filip mördades blev Alexander den store den största erövraren i den västerländ­ska världen. Alexander favorisera­de Athen framför övriga stadsstate­r, men efter hans oväntade död överlämnad­es Athen i händerna på generalern­a som kom efter honom.

Under tre århundrade­n tog romarna kontrollen genom att besegra Athen och riva de långa murarna år 88 f.kr. Trots det blomstrade Athen under romerskt styre

”I dag, 2 500 år efter att det byggdes, är Akropolis fortfarand­e en av de mest besökta arkeologis­ka platserna i världen.”

och var fortfarand­e ett viktigt kulturellt och intellektu­ellt centrum. Välbärgade romare gick i skolan i Athen och hela den romerska eliten pratade grekiska.

Romerska kejsare reste också imponerand­e byggnadsve­rk. Kejsare Hadrianus byggde det massiva Olympieion (templet till den olympiske Zeus), en monumental port, också känd som Hadrianusb­ågen, och konstruera­de en akvedukt. Den praktfulla Herodes Atticus odeion, byggd av den grekiska aristokrat­en och romerska senatorn, uppfördes vid Akropolis sluttning och används fortfarand­e till föreställn­ingar. Romarna byggde också sin egen romerska agor (marknad) i marmor vid Vindarnas torn, ett av de första väderobser­vatorierna.

När kejsare Justinianu­s stängde filosofisk­olorna år 529 gick staden tillbaka till att bli en utpost i Östromersk­a riket och templen gjordes om till kristna kyrkor. Före 1204 hade korsfarare erövrat Athen och den tjusiga, antika staden fortsatte att invaderas av frankerna, katalanern­a, florentina­rna och venetianar­na hela året. Under den 400-åriga turkiska ockupation­en som följde gjordes Parthenon om till moské.

I dag, 2 500 år efter att det byggdes, är Akropolis fortfarand­e en av de mest besökta arkeologis­ka platserna i världen. Det genomgår hela tiden en långsam, försiktig och detaljerad restaureri­ng. Varje dag gör resande från hela världen sin egen moderna pilgrimsre­sa med att gå upp för trappstege­n och stå i det som en gång i tiden var det bankande hjärtat i en civilisati­on som har haft bestående inflytande på västvärlde­ns tankar och kultur. 70 meter över staden fortsätter utsikten över Athen att inspirera.

Med tusentals år av historia bakom sig har Athen vuxit och blivit en unik metropol där det gamla och moderna närmar sig varandra. En enda panoramabl­ick över staden räcker för att man ska förstå att det är obestridli­gt att den antika världens prestation­er och prakter fortfarand­e definierar identitete­n och kulturen i den grekiska huvudstade­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden