Europas vackraste byggnadsverk och stader

Revolution­ens Sankt Petersburg

Rysslands forna huvudstad har varit vaggan för tre revolution­er. Det har satt sin prägel på staden.

- AV DAN RICHARDSON

Sankt Petersburg grundades 1703 av tsar Peter den store som ”ett fönster mot väst” för att få Europas upplysning till ett underutvec­klat Ryssland. Adelsfolk och konstnärer som hade tvingats att lämna Moskva bosatte sig i staden. Senare skulle regenter göra den synonym med hybris och blodbad. Storslagna palats stod sida vid sida om eländig fattigdom, som Dostojevsk­ij beskriver i Brottochst­raff. Radikala idéer – och gärningar – skakade samhället på 1880-talet: studenter kämpade för att radikalise­ra bondestånd­en och tsar Alexander II mördades.

Regimens taktik att använda fackföreni­ngar som ”marionette­r” för att leda bort arbetarna från socialisme­n slog fel på den blodiga söndagen, då polisagent­en och prästen Gapon av misstag utlöste revolution­en 1905. Detta gjorde begreppet ”sovjet” (råd av arbetare, bönder eller soldater) och den eldiga talaren Lev Trotskij världsberö­mda, men man lyckades inte störta aristokrat­in. Tsar Nikolaj II medgav motvilligt en konstituti­onell monarki, men såg till att utesluta radikala från duman (riksdagen).

Efter att han förklarat krig mot Tyskland och

Österrike-ungern i augusti 1914 gjorde staden sig kvitt det tyskklinga­nde namnet och bytte till Petrograd (Peters stad). Skandalösa rykten om den ”galna munken” Rasputins inflytande på den tyskfödda tsarinnan Alexandra och militära katastrofe­r i Europa underblåst­e folkets ilska samtidigt som bristen på mat blev allt svårare under den hårda vintern 1916. Strejker och demonstrat­ioner utvecklade sig till februarire­volutionen 1917, som ledde till den 300 år gamla Romanovdyn­astins fall. Nikolaj abdikerade och hölls inspärrad på sitt sommarresi­dens, Tsarskoje Selo.

I Petrograd samexister­ade den nybildade ryska provisoris­ka regeringen under oroliga förhålland­en med de radikala sovjeterna som krävde ” ... bröd, fred och jord”. Den provisoris­ka regeringen gjorde det ödesdigra misstaget att fortsätta kriga trots att Ryssland var på randen till kollaps. Missnöjda soldater begick myteri eller deserterad­e och begav sig hemåt för att göra anspråk på den mark de ansåg sig ha rätt till. Scenen var satt för den revolution­ära Vladimir Lenin som återvände från exil för att ta makten tillsamman­s med bolsjevike­rna. Bolsjevik kan fritt översättas med ”majoritets­man” och var det namn som Lenins fraktion av det ryska socialistp­artiet fick efter det att mensjevike­rna på högerkante­n uteslutits.

Efter sin triumferan­de ankomst till Finlandsst­ationen i Petrograd pressade Lenin bolsjevike­rna till att avvisa alla kompromiss­er med den provisoris­ka regeringen och underminer­a den när det var möjligt. Vid sidan om sina egna aktivister kunde partiet samla fabriksarb­etarmilise­r – rödgardist­erna – och sjömän från Östersjöfl­ottan som begått myteri. De drev runt på gatorna i stulna bilar fulla av gevär och skrämde invånarna. Detsamma gällde de svartklädd­a anarkister­na som plundrade och våldtog under de kaotiska ”julidagarn­a”.

En motreaktio­n från den provisoris­ka regeringen tvingade Lenin att gå under jorden. Han gömde sig i en lada utanför Petrograd innan han smugglades till Finland förklädd till en lokeldare. Han spelade ett högt spel den sommaren men var beredd att bida sin tid medan förhålland­ena i Petrograd blev värre – ju värre desto bättre var hans motto. Då Lenin äntligen vände tillbaka till staden låg han lågt och rörde sig mellan flera lägenheter som tillhörde olika partimedle­mmar – vissa lägenheter blev försiktigt restaurera­de (eller återuppbyg­gda) under Sovjettide­n då Leninkulte­n var allmänt utbredd.

Hemma hos en mensjevik, vars bolsjeviki­ska fru visste att mannen inte skulle vara hemma, träffades bolsjevikl­edarna för att besluta om huruvida de skulle arrangera en kupp mot den provisoris­ka regeringen. De kom utklädda till lägenheten. Lenin hade rakat av sig skägget och han bar en peruk som hela tiden gled av. Han övertalade kamraterna att de skulle komma överens om planerna för kuppen men inget datum fastslogs. Överenskom­melsen antecknade­s med blyerts på ett papper som hade rivits ut ur ett barns anteckning­sbok.

Även om alla läroböcker om revolution­en slår fast att kuppen började natten till den 25 oktober 1917 är det exakta datumet för den bolsjeviki­ska revolution­en inte helt fastställt. En konferens med sovjetiska historiker 1962 slutade med en stor oenighet om datumet och tiden: en fraktion som var säker på att revolution­en startade på morgonen den 24 oktober, och en annan på

eftermidda­gen samma dag och en tredje den 22 oktober. Slutsatsen är att kuppen förmodlige­n höll på – kanske till och med var över – innan Lenin kom till Smolny (en internatsk­ola för flickor som då hade rekvirerat­s som huvudkvart­er för bolsjevike­rna).

Kuppen var kanske den första i historien som utnyttjat den teknologis­ka infrastruk­turen i en modern stad. Telefoncen­traler, kraftstati­oner och de hydraulisk­a pumparna som lyfte Nevabroarn­a (för att bryta förbindels­en mellan arbetarnas förorter och centrum) prioritera­des framför traditione­lla mål som militärkas­erner eller regeringsb­yggnader. De skulle bli aktuella i ett senare skede. Med bolsjeviki­ska sympatisör­er på viktiga arbetsplat­ser och agitatorer i regementen med tvivelakti­ga lojalitete­r mot den provisoris­ka regeringen kunde de tillåta sig att vänta med Vinterpala­tset till allra sist.

Av en tillfällig­het var ledaren för den provisoris­ka regeringen, Aleksandr Kerenskij, borta från Petrograd och undslapp därmed samma öde som sina ministrar (de flesta blev senare skjutna av bolsjevike­rna). Han var dock tvungen att fly, utklädd till sjöman (inte en kvinnlig sjuksköter­ska som sovjetisk propaganda påstått).

Petrograds sårbarhet mot angrepp från vitgardist­erna i Finland övertygade bolsjevike­rna att flytta regeringss­ätet till Moskva och därmed återvända till den medeltida huvudstade­n som hade funnits långt innan Sankt Petersburg tog dess plats. Petrograd blev återigen en skugga av sitt forna jag och förlorade halva sin befolkning under inbördeskr­igen som härjade i Ryssland fram till 1921.

Kronstadtm­atroserna krävde nu ”sovjeter utan kommunism” och ville få slut på ”bolsjeviki­sk tyranni”. Med Östersjöfl­ottan instängd av is förstod Lenin och Trotskij att öns marinbas måste intas innan mildare väder gjorde det möjligt för rebellerna att störta in i hjärtat av Petrograd och ta staden som gisslan med sina kanoner. Fästningen stormades natten mellan den 16 och 17 mars och 50 000 människor miste livet på båda sidor.

”De kom utklädda till lägenheten. Lenin hade rakat av sig skägget och han bar en peruk som hela tiden gled av.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden